Нинова с ултиматум към Петков: Тръгвам си от властта, ако направите това!

Кирил Петков е склонен да оттегли Андрей Гюров за БНБ, но Трифонов – не! – разкри още лидерката на БСП

„Оценяваме като положително участието си в правителството. В тежки условия на COVID криза, енергийна криза и война успяхме да преведем България през най-тежките месеци. Взехме мерки, които помогнаха на семействата с мораториума за таван на цените на тока, взехме мерки за помощ на бизнеса, с които подкрепихме фирмите.

Запазихме мярката 60 на 40  за да помогнем и на работещите, и на фирмите. Бяха много трудно 100 дни. Поставяме ударението върху цените и доходите, за нас това бяха добри решения“, това заяви лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ.

„Успяхме да приемем бюджет за 2022 г. Успяхме да приемем един добър бюджет, който предвижда 100% увеличение на публичните инвестиции. Оценяваме го високо заради социалната му страна. 20 милиарда отиват за социални политики.

Хората тепърва ще го усетят, защото те влизат в сила от 1 април. Това са майките, работещите, безработните, общините, защитените болници. Това е второто положително“, каза още Нинова.

По думите ѝ, едната слабост на управляващата коалиция е лошата координация, лоша комуникация, излъчване на разнопосочни сигнали от министри, депутати. „Това създава впечатление у хората за разнобой и несигурност. Това е ниско равнище на коалиционна култура. Трябва спешно да го коригираме“, отбеляза тя.

Задачите – спешно да приключим с управленската програма. Това е проблем. Тази програма да бъде подкована със законодателна програма. Бих поставила най-важния въпрос, актуализацията на бюджета, цените инфлацията доходите, бедността. Всичко това може да се реши през нова актуализация на бюджета, която се налага сега с пълна сила.

Готови сме с решения. Обсъждахме един оптимистичен и един оптимистичен вариант. Изчислихме, че може да разполагаме допълнително с 2,5 милиарда. Това е един среден вариант. Въпросът е как с тези пари да помогнем на хората, на бизнеса. Още довечера на коалиционния съвет ще ги предложа“, разкри лидерът на БСП.

„Обмисляме таван на някои цани и формиране на фонд, с който да компенсираме разликата на производителя. Това е почти утвърдена европейска практика. Друг вариант са данъците. Предлагаме ново облагане на свръх печалбите на енергийните дружества. Сега печалбите на частните не се пипат. Това минава през промяна в закона за корпоративното облагане“, каза още тя.

По думите ѝ, обмисля се намаляване на ДДС на някои стоки и акцизи.

„Да помислим къде може да намалим ДДС. Един пакет от цялостни данъчни промени и преизчисляване на пенсиите. Опонентите на намаляване на ДДС имат два аргумента. Единият е , че това може да не доведе до намаляване на цената за хората. Затова ние разсъждаваме за намаляване на ДДС на регулираните стоки. Ако намалим цената на енергията, ще имаме ниска цена. Също за лекарствата. Другият аргумент е, че трудно се администрира от НАП. Това не е аргумент. Винаги може да се направи система и НАП да се справи. Почти няма страна,  в която ДДС-то да не е намалено“, каза Нинова.

Тя отбеляза, че досега е имало нагласа в коалицията, че няма да се променят данъците, но нямаше война, нямаше такава инфлация и този ръст на цените и нямаше такава европейска практика. Европа даде шанс на държавите сами да си решават, подчерта министърката и продължи:

„Един от вариантите, който предлагаме, е необлагаем минимум. В момента нашите експерти изчисляват колко всичко това би струвало“.

Нинова също припомни, че и до сега БСП, бидейки в опозиция, всички тези политики предложения са били внасяни всяка година в парламента, като алтернативен бюджет на Борисов.

Нинова заяви още, че не се бои от конкуренция в ляво и новите така наречени социални партийни проект. „Засега останалите формации са само на приказки, имаме нероден Петко. Нямаме страхове, имаме работа. Много работа“, каза тя.

Сериозният принос на БСП в коалицията е точно този много силен социален бюджет. Надявам се и ще се борим за това, всички социални придобивки да останат след актуализацията, но и да добавим нова политика, ориентирана към доходите и инфлацията, каза още Нинова.

Нинова коментира и надпреварата за поста шеф на БНБ между Продължаваме промяната и ИТН, която е на път да разклати сериозно управляващата коалиция.

„Грешка бе да се издигат две кандидатури, особено партийни, още повече в една коалиция. Опитваме се да внесем разум и спокойствие. Смятаме, че решението е в изтеглянето и на двете кандидатури, нова процедура и банкер експерт, около който има консенсус.

Кирил Петков е склонен да оттегли кандидатурата на ПП, а колегите от ИТН – не, твърдо не мърдат. Би било много неразумно, ако ИТН започнат да блокират работата на парламента. Ще има тежки последици. Особено за хората. Едно такова невлизане означава липса на управляващо мнозинство и невъзможност за взимане на решения. Всеки, който го позволи, ще изгуби“, каза Нинова.

Смяната на земеделския министър е публично пусната интрига, нищо от това не е вярно. Иван Иванов си остава земеделски министър, каза също Нинова.

Нелепо е това, което се вижда, Какво да кажа, откровен човек съм. Грозно е. Така тя коментира клипа на министъра на културата, който предизвика съмнения, че Атанас Атанасов е под въздействието на алкохол или забранени субстанции.

Смяната му зависи от самия него и от Кирил Петков. Ако се стигне до смяна на министър, ще го обсъдим. Не мисля, че това е план, виждате прекалено много конспирация, каза още Нинова.

Обявяването на Митрофанова за персона нон грата е последната стъпка и означава прекъсване на отношенията. Смятаме, че не бива да се пристъпва към тази стъпка. Дори най острите европейски държави не си позволяват да гонят посланик. Нито една европейска държава не си е изгонила руския посланик, каза Нинова, коментирайки призивите за изгонване на посланика на Русия.

„България не изнася оръжие, патрони, технологии с двойна употреба от 2015 година и за Украйна, и за Русия. И така ще остане. България не трябва да се включва в този конфликт чрез изнасяне на оръжие.

Мирът е най-висша ценност, искаме войната да спре, тя няма как да спре, ако постоянно я захранваш с оръжие. Ако искаш мир, то трябва войната да спре и да се седне на масата за преговори.

Ако ни задължат вече става сложно. Законът е такъв, че министърът на икономиката трябва да се подпише последен. В конкретния случай, ако парламентът вземе такова решение, аз няма да подпиша този документ, което пък означава, че се затруднява този процес. Тръгвам си и да сложат друг човек, който е готов да подпише. Отчитам мнението на по-голямата част на българските граждани“, каза какво ще направи Нинова, ако все пак парламентът реши да се окаже военна подкрпепа на Украйна с гласивете на опозицията.

Нинова коментира и новата осмица изтребители, които САЩ даде одобрение да бъдат купени от България.

„Те не са нови. Това е втората осмица, от договора, подписан от Борисов. Изненада ни запитването на служебния кабинет на Радев, защото всичко започна така. Служебният кабинет отправя запитване за втората осмица Ф-16 и те отговарят Този договор е подписан още по времето на Борисов. Факт е. Тогава държавата се е съгласила. Въпросът е , че ние в тези кризи нямаме да отделим такива средства. Ние не бихме подкрепили това. Инфлацията изяде доходите, държавата има нужда от тези средства , за да компенсира“, каза тя.

„Вярвам на това, което сме видели с очите си. На подписаните документи. Не е ставало на въпрос нито за момент да се променя коалиционното правителство, а там се препотвърждава позицията на България. На срещите с фон дер Лайен съм заявила нашата позиция – не можем да дадем път за преговори за присъединяване на Северна Македония, докато не се изпълни споразумението за добросъседство, езика на омразата, дискриминацията на българите там“, каза Нинова, коментирайки слуховете, че Кирил Петков се е съгласил да вдигне ветото за Скопие.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене