Сензационна новина от Виена за COVID ваксина, която ще преобърне света!

В австрийската столица създадоха ваксина, ефективна срещу всички варианти на SARS-CoV-2

Предклиничните данни за разработената в MedUni Vienna ваксина за защита от SARS-CoV-2 показват, че тя е ефективна срещу всички известни до момента варианти на SARS-CoV-2, включително Омикрон – дори при лица, които все още не са изградили имунитет в резултат на ваксинация (нереагиращи). Данните от проучването бяха публикувани наскоро във водещото списание Allergy, уточнява БГНЕС.

Разработената в MedUni, във Виена, ваксина под ръководството на Рудолф Валента от Центъра по патофизиология, инфектология и имунология на базата на антиген е насочена към областите за свързване на рецептори (RBD) на вируса SARS-CoV-2 и предизвиква силен и равномерен отговор на RBD-специфични IgG антитела в животински модели и при тестове с хора. Този отговор на антителата не позволява на вируса да се прикрепи към клетките на организма и да навлезе в тях, така че не може да се получи инфекция.

Наличните понастоящем генетични ваксини срещу SARS-CoV-2 предизвикват предимно преходни реакции на антитела IgG1, докато ваксината PreS-RBD може допълнително да предизвика дълготрайни RBD-специфични антитела IgG4.

„Ваксината PreS-RBD има потенциала да предизвика стерилитетен имунитет към старите и новите варианти на SARS-CoV-2, като предотвратява инфекцията чрез спиране на вирусната репликация и предаването чрез инхибиране на клетъчното проникване на вируса“, обяснява ръководителят на изследването Рудолф Валента.

Нещо повече, очаква се ваксината да бъде ефективна дори при хора, които преди това не са реагирали на ваксинация („неотговарящи на RBD“), тъй като те ще получат допълнителна Т-клетъчна подкрепа от частта PreS на ваксината.

По-ранно проучване на Валента и колегите му е установило, че приблизително 20% от лицата, които са се възстановили от COVID-19, не са успели да образуват RBD-специфични антитела и по този начин са изложени на постоянен риск от повторно заразяване.

Разработването на тази австрийска ваксина за COVID до голяма степен е вдъхновено от десетилетия опит в разработването на ваксини срещу алергии.

Предишната работа върху ваксини срещу алергии и клиничните изпитвания, проведени и с ваксини срещу алергии на базата на PreS, показаха безопасността на ваксините на базата на PreS, дори когато се използват многократно.

„Нашите данни ни дават основание да се надяваме, че този лесно произвеждащ се ваксинален антиген на основата на протеини ще бъде ефективен срещу всички известни до момента варианти на SARS-CoV-2, включително и срещу Омикрон„, казва ръководителят на изследването Рудолф Валента.

„Ваксината е разработена така, че да позволява многократни инжекции за изграждане на устойчив стерилитетен имунитет, подходяща е за употреба при всички възрастови и рискови групи и изглежда превъзхожда наличните в момента ваксини, що се отнася до индуцирането на неутрализиращи антитела“, уточни той.

Ако бъде осигурено достатъчно финансиране, първите клинични изпитвания, необходими за одобрение, могат да бъдат проведени тази година.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене