ОбС – Перник реши да се създаде фондация „Култура“, общината й дарява 150 000 лв., директорът ще взема 3 минимални заплати

Общинските съветници в Перник на редовното си заседание, ръководено от председателя Димитър Колев /сн. 1/, вчера след бурни и продължили близо два часа спорове решиха да бъде създадена фондация „Култура“. „За“ гласуваха 19 съветници, 5-има бяха „против“ и 7 се въздържаха. Докладната записка бе депозирана от кмета Станислав Владимиров и според нея фондацията ще осъществява общественополезна дейност, насочена към развитие и популяризиране на културата на територията на общината, реализация на културни и образователни събития, сред които фестивалите “Сурва”, за късометражно кино, “В Двореца”, Летен фестивал и др., които трайно да се утвърдят в живота на общината.

Пръв против учредяване на НПО-то се обяви председателят на групата съветници от ГЕРБ Денислав Захариев /сн. 2/. Според него новата фондация дублира дейността на едноименния общински отдел, на младежките домове, на Двореца на културата и още много, заети в областта. Като аргумент Захариев изтъкна, че общината е бенефициент по повече национални и европейски програми, към които би могла да кандидатства проектно, в сравнение с една фондация. Позицията му бе оспорена от зам. кмета Стефан Кръстев /сн. 3/, според когото в областта на културата в общината работят три общински институции – Дворецът на културата с оркестрите, театърът и Младежкият дом, а новата фондация ще превърне пернишката култура в индустрия.

Милена Миланова от ГЕРБ /сн. 4/ като цяло подкрепи създаването на фондацията, но според нея в устава има сериозни пропуски, които трябва да се отстранят.

Последваха изказвания отляво и отдясно, не липсваха и обиди. Милена Милошева от БСП защити създаването на фондацията, като подчерта, че подобен опит има и в Столична община, и в други общини в страната.

След серия реплики, дуплики и изказвания съветникът от БСП Кирил Кирилов предложи след продължилите дебати точката да се гласува „ан блок“ заедно с направените предложения, което отново предизвика спорове.

Милена Миланова каза, че подкрепя създаването на фондацията, но част от предложенията на колегите си не приема, и с това обоснова своя отрицателен вот.

Все пак фондация „Култура“ – Перник ще има, тя ще се ръководи от директор с тричленно изпълнително бюро и административен секретар, а общината дарява 150 000 лева. Директорът ще получава възнаграждение от три минимални работни заплати.

Спорове имаше и при обсъждане на допълнителни документи по делба на поземлен имот, по който е образувано и съдебно дело с предложение за доброволна делба. След дебатите докладната бе отложена до произнасяне на съда.

Единодушно бяха гласувани докладните, касаещи одобряване на подробни устройствени пранове за реконструкция на водопроводната мрежа, издаване на разрешение за изработване на проект за ПУП за изместване на участък от газопроводно отклонение за Перник, съсобственост на „Булгартрансгаз“, приета бе и общинска стратегия за младежта, както и общината да кандидатства за финансиране пред ММС за вътрешен ремонт на спортна зала „Борис Гюдеров“ и др.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене