С какво време посрещаме уикенда

Почивните дни ще ни предложат цветен метеорологичен коктейл – много слънце и пролетна жега в събота, в комбинация с дъждове, гръмотевици и сняг в планините в неделя, когато над Балканите ще се вихри пореден студен атмосферен фронт.

След слънчевия петък, в събота времето ще е без особена промяна. Сутринта термометрите ще показват между 7 и 12 градуса. Ще е тихо и ясно, с минимална облачност. Следобед вятърът ще се усили, по небето ще се появят живописни облаци, но ще остане сухо и топло с почти летни температури между 22 и 27 градуса.

През нощта и в неделя вятърът ще се обърне от северозапад и с него ще започне краткотрайно захлаждане. Преминаването на студения атмосферен фронт ще се изрази с валежи и гръмотевични бури, по-активни в следобедните часове и дори риск от дребна градушка.

Сравнително по-значителни количества валеж в неделя се очакват в Централна и Източна България – на места до около 30 литра на квадратен метър за 24 часа. Съответно в Централния Балкан и Рило-Родопските масиви ще вали сняг.

В нощта срещу понеделник и в понеделник до ранния следобед от запад на изток облаците ще се разкъсват. Ще остане ветровито и прохладно със слаби превалявания тук-там в централните и източните райони. През деня термометрите ще се колебаят в интервала от 10 до 15 градуса.

От вторник нататък отново ще се стопли, като дневните температури постепенно ще се върнат към приятните пролетни нива – около и над 20 градуса. Ново смущение на времето се очаква чак от петък нататък с краткотрайни валежи.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене