Спонсори дариха носии на лазарките в Широка лъка

Спонсори дариха носии на лазарките в Широка лъка. В родопското село е жива традицията местните момичета да обикалят в носии къщите на Лазаровден и с песни и наричания да пожелават здраве на хората. С помощта на читалището и кметството в селото спонсори дариха 8 нови носии на част от лазарките преди празника. От месец момичета репетират песните и наричанията за обичания в селото обичай.

„Обичаят Лазаруване в Широка лъка е съществувал през вековете. Преди години ми попадна снимка от 30-те години на миналия век с лазарки. Имало е период, през който е прекъсната традицията, но от 20 години се възстанови ритуала. Лазарките са чакани от всички хора в селото. Има желаещи момичета, които искат да бъдат лазарки. Това, което знаем от нашите баби, традицията е, момичета в народни носии, преди Лазаровден да отидат заедно в гората да наберат здравец и върбови клонки, а на Лазаровден с кошничка пълна с върбови клонки и менче да наричат всяка къща: Колкото здравец по гората, толкова здраве в тази къща. Домакините даряват момичетата, задължително се дават яйца, който първи се боядисват на Великден“, каза секретарят на читалището Гергана Чотрева.

Обичам да съм лазарка, защото носим здраве в къщите и радваме хората, казва 15-годишната Виктория Домашенко. С Лазаровден всичко се събужда за живот, зимата отстъпва, невероятно е чувството да се лазарка, казва и 15-годишната Мария Кабзънова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене