Нейнски подхвърли как може да се заобиколи ветото за РСМ

ЕС трябва да стане гарант по изпълнението на договора между двете държави, коментира, тя

Преди часове американският сенат гласува за втори път в историята закон, според който се предоставят оръжия и военна помощ на страните, от които зависи сигурността на САЩ. Т.е. и демократи, и републиканци гласуваха единодушно да се дадат правомощия на Джо Байдън да изпрати военна помощ на Украйна.

Това коментира пред Нова тв Надежда Нейнски.

Става въпрос и за противовъздушни, и за противотанкови оръдия. Това показва, че дори Америка, която беше доста разделена около изборите, отношението й към демокрацията е абсолютно единно. Това е много сериозен пример, от който България трябва да се поучи, посочи тя.

Европейския парламент буквално преди часове прие резолюция, с която на практика отряза вноса на всякакви енергийни източници от страна на Русия. Бих казала, че това е символично и че в крайна сметка ЕП няма последната дума. Но това е силен знак, който Европа изпраща към Русия, посочи тя.

Светът се произнася спрямо това, което се случва в Украйна и ние не можем да си мълчим, посочи тя.

Моят огромен страх е, че България в момента не заема страната на демокрацията и демократичните народи и с бездействието си обслужва режима на Путин, коментира Нейнски.

Руснаците не са заинтересовани България и изобщо Балканите да имат европейско бъдеще. Това е абсолютно и категорично ясно. Оттук-нататък България и Македония са направили всичко възможно, за да могат да сближат позициите си. ЕС трябва да стане гарант по изпълнението на договора между двете държави. В този смисъл България трябва да положи дипломатически усилия спрямо Македония и затова авторитета на България е толкова важен в този момент в международен план, допълни тя.

Елеонора Митрофанова според мен нарочно се държи по такъв провокативен начин с България. Това не може да става без благословията на Москва. България трябва да даде много ясен знак по отношение на посланика и по политиката на Путин, що се отнася до начина, по който третират България.

 

Това коментира още Нейнски.

Обявяването на посланик за персона нон грата, не означава скъсване на дипломатическите отношения. А това показва последната стъпка преди скъсването на тези отношения. Така че България трябва да вземе своето решение. Но Митрофанова не е най-важното нещо в тази обстановка, посочи тя.

България трябва да вземе решение за изпращане на военна помощ на Украйна. Това е въпрос, от който зависи не само солидарността и човещината, които ние дължим на украинците за битката, която водят за демокрация и свобода, но това е част и от усилието, което България трябва да направи за защита на националния си интерес. Кризата в Украйна не е само на Украйна. Тя е криза на цялото евроатлантическо пространство. В този смисъл България не може да остане настрани от усилията на ЕС и НАТО, коментира тя.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене