БДЖ „проговаря“ на английски

Експертите от екипа за пътнически информационни системи, известен като „ИБИС техници – София“ тестват ново гласово оповестяване за влаковете на Български държавни железници. Предстои в петък да бъде проведено първото пътуване с новите гласови анонси, които са записани от радиоводещия и звукорежисьор Николай Вачев, озвучил вече редица проекти на екипа, сред които градския транспорт на София, Смолян, Благоевград и Сапарева баня.

Освен съобщения за спирките и гарите, пътниците ще получават и информация за връзки с други влакове и основни транспортни системи, както и туристически обекти в близост. Информацията е на български и английски език.

Идеята за нова визуална и акустична информация в мотрисите „Сименс“ на БДЖ се заражда през 2021 година, когато са осъществени и контакти с производителите на системите за информация на тези влакове, разказва Марио Евстатиев – специалист „Интегрирани бордови информационни системи“. Той е и експерт към постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет, част от постоянна работна група по системи за пътническа информация в Столична община.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене