Мангъров: За децата – нито ваксини, нито маски

След 3-4 дни започва новата учебна година. Децата трябва да тръгнат на училище присъствено. Децата не трябва да носят маски. Маски, ако искат, могат да носят техните учители. Да се ваксинират децата – не трябва. Трябва да се ваксинират техните учители – ако искат”. Това заяви инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

“Честотата на COVID варианта сред неваксинираните и сред ваксинираните напълно с две дози лица, е на практика една и съща, което обезсмисля всичките тези здравни ваксинационни сертификати и цялото това насилствено налагане от страх от загуба на работа на учители, на лекари и всякакви други хора, които поради естественото на професията си, влизат в контакт с други хора”, посочи още Мангъров.

Според него, когато човек е ваксиниран и когато не е ваксиниран, от епидемиологична гледна точка, те са в едно и също положение. “Те могат да се заразят и да заразяват други хора. Евентуално, ако те са с ваксини, могат, ако се заразят, да го изкарат по-леко. Всички, които са ваксинирани, ще изкарат някои от вариантите на COVID, защото в крайна сметка траен имунитет се получава след естествена среща с някои от вариантите”, каза още доцентът.

Той коментира и темата за евентуалното  поставяне на трета доза на ваксината. По думите му доказателства за това дали е необходима трета доза на ваксината няма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене