Войната в Украйна: Каква ще е стратегията на НАТО срещу Русия?

Изправени сме пред перспективата за дълъг и изтощителен конфликт в Украйна. Съюзниците от НАТО обаче са разделени относно това как най-добре да процедират в следващата фаза и периода на несигурност, който вероятно ще последва, пише The New York Times.

Централноевропейските държави, по-специално Полша и балтийските държави, настояват за пълно прекъсване на отношенията с Москва и засилен натиск за поставяне на Русия на колене, коментират двама западни чиновници от по-висок ранг. Според тези страни всичко, което Русия може да представи като победа, ще нанесе сериозни щети на европейската сигурност.

Междувременно други страни вярват, че покоряването на Русия няма да бъде лесно и че изходът от кризата вероятно ще бъде труден – по-скоро изтощително прекратяване на огъня, отколкото гръмка победа. Франция, Германия и Турция искат да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин.

Външните министри на НАТО, които ще се срещнат тази седмица (7 и 8 април), за да обсъдят военната помощ за Украйна, са съгласни за едно: този конфликт далеч не е приключил и въпреки факта, че руските въоръжени сили не показват твърде впечатляващи резултати и те трябваше да се оттеглят от региона на Киев, те все още бавно, но сигурно напредват в източната част на Украйна.

„Москва не се отказва от амбициите си в Украйна“, каза тази седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг: „Сега наблюдаваме значително изтегляне на войските от Киев за прегрупиране, превъоръжаване и снабдяване. И насочват вниманието си към Донбас.”

Това ще отнеме няколко седмици, казват официални лица, тъй като руските войски ще трябва да се върнат в Беларус, за да се снабдят и прегрупират, а след това ще трябва да преминат с цялото военно оборудване през руска територия към Източна Украйна.

„През следващите седмици очакваме ескалация в източните и южните части на Украйна и създаване на сухопътен коридор към Крим. Това е критична фаза“, продължи Столтенберг.

Съединените щати и Европейският съюз подготвят нови санкции срещу Русия, но вече едва ли очакват те да помогнат за бърз край на конфликта. Междувременно на срещите на представители на страните от НАТО дискусиите ще бъдат посветени не на санкциите, а на доставките на оръжие и военна техника.

Членовете на НАТО са съгласни, че Русия вече не е стратегически партньор на Алианса, че Организацията на Северноатлантическия договор вече не е обвързана с ограниченията на войските, наложени от Основополагащия акт НАТО-Русия от 1997 г., и че Алиансът трябва драстично да увеличи военната си сила да овладее Русия, ако Путин и неговите поддръжници останат на власт. Освен това страните от НАТО са убедени в необходимостта да продължат да предоставят военна помощ на Украйна. Две трети от членовете на Алианса вече са ѝ предоставили оръжия – Чехия изпрати танкове и бронетранспортьори от съветската епоха.

Въпреки това запасите от някои видове оръжия на Запад – например запасите от американски противотанкови ракети Javelin (Хавелин) – постепенно се изчерпват. Освен това, според официални лица, украинската армия ще се нуждае от различни видове оръжия, включително артилерия с голям обсег и по-модерни бойни дронове.

Количеството материали, пристигащи в Украйна, се пази в тайна, но официални лица твърдят, че общият поток е много голям и че тези оръжия оказват огромно влияние. Лидерите на Алианса обаче са заети да търсят отговори кои оръжия са най-полезни.

„Със сигурност наблюдаваме промяна в динамиката на бойните действия“, каза тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който пътува до Брюксел, за да се срещне с представители на други страни от НАТО. Според Блинкен основната тема на тези срещи ще бъде търсенето на нови начини за помощ на Украйна и „натиск върху Русия и Путин“. Във вторник, 5 април, Блинкен обяви друга доставка на американско оръжие и оборудване на стойност 100 милиона долара. Съединените щати са предоставили около 2,4 милиарда долара военна помощ на Украйна откакто президентът Байдън встъпи в длъжност, включително 1,7 милиарда долара помощ, която Украйна получи след 24 февруари.

Какъв ще бъде изходът от този конфликт е от голямо значение не само за Украйна, но и за целия Евросъюз.

Американците са скептични, че Русия е готова да направи реални отстъпки в продължаващите мирни преговори с Украйна, въпреки че не изключват възможността и се стремят да укрепят позицията на Киев в преговорния процес. Гледната точка на САЩ – много е важно, докато Украйна се опитва да сложи край на конфликта и какво да преговаря с Москва, президентът Володимир Зеленски и неговото правителство да провеждат редовни дискусии с лидерите на НАТО, включително с американците.

„Смятаме, че нашата работа е да подкрепим украинците. Няма да диктуваме изхода на конфликта за украинците“, каза съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан тази седмица.

Някои страни, особено в Централна Европа, както и Обединеното кралство, са загрижени, че всяко руско напредване дълбоко в Украйна, да не говорим за руска победа, ще укрепи решимостта на Путин, както и ще подкопае европейската сигурност и ценности като придържането към международните закони, зачитане на националния суверенитет и териториалната цялост. Тези страни искат Русия да бъде поставена в позицията на губеща.

Дори ако този конфликт приключи с нова физическа граница между Русия и Украйна, НАТО възнамерява да работи с Киев, за да направи Украйна изключително неудобна за Русия, каза друг висш западен служител. Въпросът е да се въоръжат и обучат добре украинците, за да не му хрумне на Путин да опита отново.

Освен това за първи път от 2010 г. външните министри ще се включат и в по-задълбочени дискусии относно новата стратегическа концепция на НАТО, която в момента е в ранен етап на разработка. Тя е много по-строга спрямо Русия и предвижда по-дълъг период на конфронтация и скъпоструващо ограничаване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене