Цената на бензина ще достигне нов връх за Великден

Бензинът със сигурност ще поскъпне до 3,50 лв. за литър, каза Светослав Бенчев, юрист на Българската петролна и газова асоциация, цитиран от „Труд“. Котировките на петрола отново тръгнаха нагоре след като се чуха новини за възможност Европейският съюз да наложи ембарго на руския петрол, обясни той.

Руският петрол в момента е с около 40 ст.

за литър по евтин от останалия петрол на пазара, стана ясно от думите на Светослав Бенчев. Освен това, ако трябва да купуваме друг петрол ще има по-големи разходи за пристигане на горивото с танкер до рафинерията ни.

За Великден горивата за колите може да поскъпнат с още няколко стотинки, каза Бенчев. Но според него най-важното, което не трябва да се случи, за да не видим шоково покачване на цените, е да няма ембарго върху руския петрол. Ако това се случи и този източник прекъсне за нашата рафинерия, цените ще се увеличат и това трябва да бъде ясно на всички, заяви Бенчев.

В сряда средната цена на бензина беше 2,95 лв. за литър, а дизелът поскъпна до 3,06 лв. Петролът “Брент” поскъпна до 108 долара за барел. Някои анализатори казват, че при налагане на ембарго на руския петрол, цената на петрола може да стане 200 долара, а други, че дори може да стигне до 300 долара, коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев. Бензинът ще стане 4 лв. при 200 долара на барел, каза енергийният експерт Мартин Владимиров.

Търговците на горива нямат интерес от високите цени, защото намалява потреблението. Ако до преди известно време хората пълнеха половин или цял резервоар на автомобила, сега пълнят за определена сума, например 20-30-50 лв., което като количество е по-малко, защото цената е по-висока.

Единственото, което може да направи държавата, за да понижи цените на горивата, е да намали ДДС, заяви Светослав Бенчев. България е в топ три на страните от ЕС по най-ниски цени на горивата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене