Гоце Делчев и Благоевград влизат в класацията „Бум на клиенти в аптеките“!

За фармацевтичния и козметичния сектор 2020 г. беше година на резки обрати, на презапасяване с лекарства, маски и дезинфектанти, на липса на продажби на определени групи продукти в козметичния сегмент. Фокусът на потреблението, ако се съди по високия ръст, е изключително разбираем само ако се хвърли поглед върху спецификата на работата на лидерите в класацията на „Гепард“. 

В класацията попадат и две аптечни вериги, които имат и онлайн канали за продажба. Това са аптеките „Софармаси“, собственост на дистрибутора „Софарма трейдинг“, които имат онлайн аптека, и старозагорската верига аптеки „Фрамар“, които също притежават една от първите онлайн аптеки, лицензирани от Изпълнителната агенция по лекарствата. Аптеките могат да продават онлайн само лекарства без рецепта, хранителни добавки, козметика и медицински консумативи, но не им е разрешено да доставят медикаменти по лекарско предписание. Пандемията е донесла ръст с 200% на една от аптеките – „Софармаси 9“, като трицифрен ръст и място в класацията имат още множество обекти на веригата. Явно той е отражение на вълните от пациенти в аптеките през цялата минала година, презапасяването и непрекъснатото търсене на най-различни продукти, за които се смята, че предпазват от COVID-19.

„Обектите с такъв ръст са в традиционни за нас градове като София, Варна, Бургас, Стара Загора, но и в нови такива като Гоце Делчев и Благоевград. Всяка нова или ребрандирана наша аптека предизвиква голям интерес и клиентопоток и именно затова се наблюдават тези бързи темпове на растеж“, коментира Георги Младенов, търговски директор на аптеките „Софармаси“. В момента те са 205 в 46 града, като към веригата се присъедини наскоро придобитата верига SCS с марките SCS, „Сейба“ и „Санита“ и в момента тече ребрандирането им. Веригата фактурира продажбите на онлайн аптеката си чрез „Софармаси 6“, като през миналата година онлайн поръчките се увеличават между 2 и 2.5 пъти и запазват тези нива и през тази година.

„Онлайн продажбите на лекарства без лекарско предписание и хигиенни продукти са нараснали с над 150% в сравнение с времето преди пандемията. Сменихме платформата на онлайн аптеката и благодарение на тази реорганизация в момента можем да посрещнем всеки нов пик на търсене, без да забавяме изпълнението на доставките, като същевременно продължаваме да разширяваме и асортимента от продукти както във физическия, така и в онлайн канала. Стартирахме и услугата „Кликни & Вземи“ – клиентите избират онлайн желаните лекарства и могат да получат поръчката си, без да чакат или да търсят своите лекарства“, казва Младенов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене