МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА СЛЕД ТРАГЕДИЯТА! ДНК идентификацията на загиналите в горящия ферибот 7 българи, сред които 3-ма от Пиринско, затруднена заради силно овъглените останки

Идентификацията на българските шофьори, които загинаха на горящия ферибот “Юрофери Олимпия” в Йонийско море преди месец и половина, все още не е завършена.

„Всички 11 човека, които бяха в неизвестност, сред които 7 българи, са открити мъртви. Резултатите от ДНК изследванията се извършват от гръцки експерти, но все още не са готови. Силно овъглените останки от загиналите се съхраняват в болницата в гръцкия град Патра и тъй като процесът на идентификация не е завършен, не са върнати на техните близки”, заяви за „Струма” благоевградският синдикален лидер Александър Стамболийски, който е председател на Съюза на транспортните работници.

Сред седмината загинали българи трима бяха от Пиринско. Това са шофьорите Васил Асенов от Разлог, Георги Махлелиев от Сандански и Димитър Грънчаров от Хаджидимово.

„Разследването, което се води от гръцките власти относно причините за пожара, също не е приключило. Последното, което се знае, е, че от гаража на първо ниво на кораба са извадени здрави коли и автомобили”, добави Александър Стамболийски.

„Всички, които са претърпели вреди, ще водят дела за обезщетения. В случая застраховките, направени от българските фирми – като автокаско и ЧМР, не важат за кораба и нищо няма да получат. Все още се проучва кой е застрахователят на кораба, чийто собственик е италианската фирма „Грималди“. Финансовите искове ще бъдат предявени към тях. Доколкото знам, вече има изготвени финансови искове от страна на български транспортни фирми, които претърпяха загуби за милиони левове. Има предявен иск и от страна на близките на жертва. С делата е ангажиран екип гръцки адвокати, които са в комуникация с българските им колеги от Софийска адвокатска колегия. Те са заявили, че ще работят „про боно“ по делата, без да се налага пострадалите да плащат.

Поради факта, че семействата на нашите сънародници може да бъдат излъгани за обстоятелствата около случилото се и да не получат никакво или много малко обезщетение за загубата, препоръчваме връзка с екипа от адвокати чрез нас“, поясни Александър Стамболийски, който вече е насочил няколко фирми към софийските адвокати.

Припомняме, че трагедията на ферибота “Юрофери Олимпия” се разигра на 18 февруари в ранните часове на деня в близост до о-в Корфу. На борда избухна огромен пожар, който бързо се разпространи по горните палуби. На борда имаше 290 души, от тях 127 българи, които пътуваха от Игуменица към Бриндизи с ферибота на италианската компания.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене