Световния ден на здравето отбелязваме днес

Днес се отбелязва Световния ден на здравето, както и Деня на здравния работник. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората.

7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Световната здравна организация. От 1964 г. на тази дата в България се чества Денят на здравния работник.

180 са страните членки на СЗО, които работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.

Днес от 12:00 часа по инициатива на Български лекарски съюз (БЛС), ръководството и служители на Военномедицинска академия (ВМА) ще отдадат почит към медицинските работници, загубили битката с COVID-19.

Паметта им ще бъде почетена с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА.

По данни на БЛС, през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки са загубили живота си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене