Правителството предлага на президента да бъде освободен началникът на Националната служба за охрана

Правителството ще предложи на президента да бъде освободен началникът на Националната служба за охрана ген. Емил Тонев. Това съобщи началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова след редовното заседание на кабинета. Мотивите – тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения на началника на службата, както и действия, които накърняват престижа на НСО.

Бориславова посочи, че съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от Национална служба за охрана, както и доказателства за неправомерно предоставяне на видеоматериали от сградата на Министерския съвет при нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на МС. Лена Бориславова припомни, че сградата на правителството е контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления директно до европейската прокуратура. ”С предаването на тези видео материали се компрометира поверителността на личността на подателите на сигналите и се застрашават техните права, което кабинетът осъжда и счита за абсолютно недопустимо по начина, по който тези материали са предоставени“, категорична бе Бориславова.

През следващите дни правителството ще предложи промени в Закона за НСО, чрез които тези пропуски повече да не съществуват. Част от предложенията на кабинета включват подобряване на структурата на службата и засилване капацитета за охрана на действащите членове на кабинета, като се освободи ресурс от охраната на бивши членове на кабинета. Правителството ще поиска съкращаване на срока за охрана на бивши премиери и президенти да бъде намален от 4 на една година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене