Басейнът и спортната зала в Смолян ще имат соларни инсталации за ток

Плувният басейн и спортната зала в Смолян ще имат собствени инсталации за производство на ел. енергия от възобновяеми източници, стана ясно на брифинг в община Смолян. Инсталациите се реализират по проект на общинската управа по програмата „Опазване на околната среда и климатичните промени“, със средства от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Проектът се изпълнява в партньорство на 4 общини – Смолян, Асеновград, Свиленград и Крушари, „Плеядес България“ ООД – компания развиваща дейност в сферата на устойчивото развитие и партньор от Норвегия – Университетът за наука и технологии в Трондхайм.

По проекта ще се изгради инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници на покрива на сградата на Спортната зала и комбинирана инсталация за производство на електроенергия и топлоенергия от ВИ на покрива на Плувния басейн в областния град.

В Свиленград ще се монтира подобна инсталация за нуждите на спортната зала, както и зарядна станция за електромобили, а в Асеновград такива инсталации ще се монтират на покривите на МБАЛ и Градската библиотека. В Крушари ще монтират инсталация за захранване с енергия от ВИ на покрива на сградата на общинската управа.

По проекта ще се въвежда и пилотен енергиен мониторинг на консумация и производство на енергия в сградите в обмяна на опит с партньора от Норвегия.

Обща стойност на проекта е 940 266 лв. Срокът му за изпълнение е 24 месеца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене