Секторната класация за текстил, облекла и обувки на "Гепард" подрежда малките и средните производители по скока на приходите през 2020 спрямо предходната година.

Професионализъм! Три неврокопски фирми в шивачеството сред лидерите по успешно овладяване на кризата от пандемията!

Ковид пандемията постави на изпитание фирмите за текстил, дрехи и обувки. Рестриктивните мерки, довели до затваряне на производства, учреждения, училища, заведения, молове, преподредиха приоритетите на потребителите. Търсенето на официални и бизнес колекции се сви драстично, а складовете са напълниха с непродадени облекла, включително и всекидневни. Ръст на продажбите отчетоха фирмите, които изработват дрехи за дома и пижами, както и тези, които се пренастроиха към шиенето на предпазни маски и защитни облекла.

Секторната класация за текстил, облекла и обувки на „Гепард“ подрежда малките и средните производители по скока на приходите през 2020 спрямо предходната година. Три от дружествата в нея отчитат трицифрен скок на продажбите. Всички компании в топ 20 са работили на печалба.

В неврокопският край отличените лидури по развитие са няколко според класацията на „Гепард“. Близо 60% скок на продажбите през 2020 отчита текстилната фирма „Модело“ (5-а позиция). Шивашкият цех се намира в с. Копривлен, Благоевград. Печалбата на дружеството през 2020 надхвърля 3.3 млн. лв. срещу 532 хил. за предходната година. Едноличен собственик на капитала е Николаос Папаниколау Пападопулос.

„Аполо“ – София чиято част от производсвната база се намира в Гоце Делчев е на тринайсто позиция, отчита близо 35% скок на продажбите през 2020. Фирмата е създадена през 1994 г. Започва развитието си с търговска дейност като представител за България на световни лидери в оръжейния и ловния бранш. Произвежда водоустойчиви, ловни, спортни, дишащи и водонепроницаеми защитни облекла. Разполага със собствени шивашки фабрики, развоен център, логистична база, магазини. През 2020 г. компанията бе сред малкото в страната, които започнаха производство на защитни медицински облекла за многократна употреба.

В класацията влиза още един представител на индустрията за обувки – „Маркус къмпани“ – гр. Гоце Делчев (14), собственост на Петър Великов Гайтанинчев. Дружеството отчита увеличение на приходите, печалбата и заетите през 2020.

Благоевград е предтавен от текстилното дружество „Струматекс“ – Благоевград (19), е производител на памучни и памучен тип прежди, тъкани и изделия от тях. В структурата на предприятието влизат голяма група конфекционери, разполагащи с производства в различни райони на страната. Фирмената продукция е предназначена за широка гама крайни изделия: дамска и мъжка конфекция, спортни, работни, камуфлажни облекла, спално бельо, мебелни и технически тъкани, интериорен текстил. Съдружници в компанията са Тодор Борисов Андонов, Мая Димитрова Андонова, Борис Тодоров Андонов. „Струматекс“ отчита близо 25% ръст на продажбите и 131% на печалбата през 2020.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене