Как да намерите най-добрия доставчик на уеб хостинг за вашия уебсайт?

Ако искате хората да посещават уебсайта ви, той трябва да бъде хостван в интернет. Уеб хостинг доставчикът ще направи това вместо вас. Тъй като това ще е изцяло тяхна работа – да държат уебсайта ви онлайн, изборът на добър доставчик на уеб хостинг е изключително важен.

В тази статия ще обсъдим:

Какво точно ви предоставя един уеб хостинг;

Как да изберете перфектния уеб хостинг план за вашия бизнес;

  • Задължителните функции, за които трябва да внимавате при избора си.

За да започнете, нека да разгледаме накратко какво точно правят доставчиците на уеб хостинг услугите. Знаейки това, вие ще можете да разберете по-добре различните функции, които те предоставят.

Какво реално прави за вас един уеб хостинг доставчик?

Основната задача на уеб хостинга е да „пусне“ вашия уебсайт в интернет, така че хората да имат достъп до него.

За тази цел доставчикът на уеб хостинг ще ви предложи три основни неща:

Домейн: Домейнът е адресът на вашия уебсайт, който хората въвеждат в браузъра си, за да отидат до вашия уебсайт. Например https://www.coolicehost.com/ е името на домейн, което хората могат да използват за достъп до този уебсайт. Вашият хостинг доставчик ще ви позволи да изберете име на домейн за вашия уебсайт и ще ви уведоми дали вече е заето.

Сървър: Сървърът е машината, която хоства вашия уебсайт и го държи онлайн в интернет. Той също така отговаря за това да поеме трафика, идващ към вашия уебсайт. Вашият доставчик на хостинг ще „хостне” вашия уебсайт на един от сървърите си, така че хората да имат достъп до него през интернет.

Място за съхранение на данните ви: Вашият уебсайт ще има текст, изображения, видеоклипове и други медийни файлове заедно с кода. Вашият хостинг доставчик ще ви предостави специално място, където можете да съхранявате целия код и мултимедийни файлове на вашия уебсайт.

Това е основно, което предлага всеки един доставчик на уеб хостинг услуги. Домейн (който е като уличен адрес), сървър (място, където вашият уебсайт може да „живее“ и хората могат да идват да го посещават) и място за съхранение на данните ви (стая за файловете на вашия уебсайт).

В допълнение към тези три основни функции, уеб хостингите предлагат и допълнителни опции. В следващия раздел ще разгледаме какви са тези различни опции, така че е лесно да решите кой хостинг план ви е необходим за вашия уебсайт.

Избор на уеб хостинг план, който е идеален за вашия уебсайт

Вашият доставчик на уеб хостинг ще ви даде различни опции, когато отидете при тях за такъв тип услуги.

Споделен хостинг или нает сървър? Управляван VPS или частен клауд? Единичен или заместващ (Wildcard) SSL? Linux или Windows хостинг? Тези различни технически термини може да ви объркат, което затруднява взимате на решение кой план е идеален за вашия уебсайт.

Но не се притеснявайте, защото в този раздел ще ви насочим как да вземете различни, важни решения, когато става въпрос за избор на уеб хостинг.

Решение № 1: От какъв вид хостинг имате нужда?

Както обяснихме по-горе, вашият уеб хостинг доставчик ще ви подсигури сървър, на който ще разположи вашият уебсайт. Но ще трябва да изберете на какъв сървър искате вашия уебсайт на бъде: споделен хостинг или виртуален частен сървър (VPS)?

Ето разликата между двете:

Споделен хостинг

В среда за споделен хостинг вашият уебсайт „живее“ с други уебсайтове на същия сървър. Тук ресурсите на сървъра като RAM, дисково пространство, процесор се споделят от уебсайтовете, разположени на този сървър.

  • Споделеният хостингът за вашия уебсайт е най-достъпната опция, от което можете да се възползвате. Това е чудесен избор, ако уебсайтът ви току-що започва и нямате много посетители към него. Това е така, защото не се нуждаете от много дисково пространство или честотна лента, от която се нуждаят сайтовете с висок трафик.
  • Ако търсите допълнителна сигурност, някои Linux хостинги могат да са точно това, от което се нуждаете. Linux хостингът обикновено се счита за най-сигурната опция, що се отнася до операционната система.
  • Ако вашият уебсайт получава много трафик (или редовни скокове), не трябва да избирате този тип хостинг, защото, тъй като уебсайтът ви е на споделен сървър, голямо количество трафик може да не се поддържа поради ограничени ресурси, които има вашия избран споделен план.

Виртуален частен сървър – VPS

Във виртуална частна хостинг среда вашият уебсайт „живее“ на същия сървър като другите уебсайтове, но с точно определени за вас ресурси. Получавате специална процесорна мощност, RAM и дисково пространство, които други уебсайтове на този сървър не могат да използват – резервирани са изцяло и само за вас.

  • Този тип хостинг струва повече, но вие получавате повече мощност, което означава, че вашият уебсайт може да обработва значително повече трафик и да обработва повече потребителски заявки. Ако имате добре установен бизнес и очаквате много трафик, вземете VPS / VDS за хостване на вашия уебсайт.
  • Ако уебсайтът ви е основно информационен сайт или няма да получи много посетители, този тип хостинг не се препоръчва поради по-големия месечен разход, който ще ви генерира. Това е така, защото ако получите нисък трафик, вашите ресурси няма да бъдат изразходвани, следователно плащате повече за ресурси, които не позлвате.

Имайки предвид тези точки, от вас зависи да изберете какъв тип хостинг ви трябва. Ако уебсайтът ви има няколко хиляди посетители, вероятно ще се справите добре със споделения хостинг. Но ако вашият уебсайт получава стотици хиляди или милиони посетители, VPS хостингът е правилният начин.

Решение № 2: SSL сигурност или без сигурност?

Тук няма нужда от излишна дискусия. Разбира се, имате нужда от SSL сертификат за вашия уебсайт.

SSL сертификатът ще криптира вашия уебсайт и клиентските данни, и ще сте сигурни, че никой външен хакер не може да ги открадне. Това е особено полезно, ако управлявате уебсайт, където от клиентите се изисква да въвеждат чувствителни данни, като имейл, номера на кредитни карти и домашния си адрес.

Ето какво прави един SSL сертификат:

Криптира всички данни, които протичат между вашия уебсайт и посетителите. Това означава, че хакерите не могат да видят каква информация се обменя между вашия уебсайт и неговите посетители.

Поставя зелен катинар на браузърите на посетителите, когато дойдат на вашия уебсайт. Това им показва, че уебсайтът ви е защитен и увеличава доверието им, че сте легитимен бизнес. Освен това името на вашия домейн ще започва с „https:\\“ вместо обикновения „http:\\“.

  • Ако добавите SSL сертификат към вашия уебсайт, Google ще ви класира по-високо в тяхната търсачка. Това прави SSL полезен и от гледна точка на SEO.

Има два вида SSL сертификати: SSL и Wildcard SSL.

Разликата между двете е, че SSL с заместващи знаци ви позволява да защитите множество уебсайтове, докато нормалният ви позволява да защитите един уебсайт.

Така че, ако имате само един уебсайт, вземете обикновен SSL сертификат. Но ако имате (или планирате да имате) повече от един уебсайт, вземете SSL сертификат със заместващ знак –  Wildcard. Това ще ви позволи да защитите всички настоящи и бъдещи уебсайтове под ваша собственост.

Решение № 3: От какви ресурси имате нужда?

Последното нещо, което трябва да решите, когато получавате хостинг план, е колко ресурси са ви необходими.

Това е доста проста стъпка, която изисква да отговорите на няколко въпроса като:

Колко професионални (домейн) имейл адреса са ви необходими, които завършват с @ime-na-sait.com? Зависи от това колко служители във вашата компания изискват този вид професионален имейл.

Колко дисково пространство ви трябва? Зависи от това колко медийни елементи има на вашия уебсайт. Колкото повече снимки, видеоклипове и файлове има на вашия уебсайт, от толкова повече дисково пространство имате нужда.

  • Колко честотна лента ви трябва (Bandwidth)? Това зависи от трафика, който получавате. Ако вашият уебсайт получава много посетители или постоянно се срива, трябва да видите за по-добра опция тук.
  • Колко сайта искате да държите. Много начални споделени планове имат ограничения в броя хостнати уебсайтове. Ако възнамерявате да имате повече от един уебсайт в един план, проверете какъв брой позволява той.
  • С какъв конторлен панел идва хостинг плана? Да, това е от голямо значение, тъй като с него ще управлявате всички ваши хостинг приложения, които имате – мейли, домейни, бази данни, инсталатори на приложения, SSL сертификати, версии на скриптовите езици (PHP, Python, Node.js и др.). Най-популярни и лесно използваеми са DirectAdmin, cPanel, Plesk.
  • Има ли съхраняване на Backups / Архиви? Важно за всеки един собственик на уебсайт е неговите данни да имат архив, който да се пази. Повечето компании предоставят тази опция в своя план, но вие сте длъжни да се подсигурите като проверите какъв архив (backup) се пази, колко дни назад и най-вече къде (задължително трябва да е на отдалечена машина).
  • Каква сигурност и защита се предлагат? Интернет в наши дни е доста динамичен и атаките стават все по-често явление. Проверете или дори попитайте техническия екип на хостинг доставчика какви защити предлагат, как се справят с дадени тип атаки и това може ли да ви бъде подсигурено в плана и съответно на каква цена.

След като отговорите на тези въпроси, ще ви стане лесно да изберете кой хостинг план ви е необходим за вашия уебсайт.

Какво трябва да търсите при професионален доставчик на уеб хостинг?

В горните раздели обсъдихме как можете да избирате между различни планове, предлагани от доставчик на уеб хостинг. Доставчикът на уеб хостинг трябва поне да предлага основните функции, които обсъдихме по-горе, т.е. надежден хостинг, SSL сертификат, настройки на домейни и т.н.

Но това не е всичко. Трябва също да се съсредоточите върху това какви услуги и поддръжка ще ви предостави вашият бъдещ уеб хостинг, след като сте се абонирали за техния хостинг план.

Ето няколко неща, за които трябва да внимавате:

Неограничени ресурси в планове си: Някои доставчици на хостинг рекламират  пространството, базите данни или честотна лента така, но все пак го ограничават на определено ниво. Трябва внимателно да прочетете техните условия и да разберете дали неограничените планове, които предлагат, са наистина неограничени.

  • Експертен екип за поддръжка: След като хоствате вашия уебсайт, може да срещнете някои технически проблеми. Вашият хостинг доставчик трябва да ви осигури отлична поддръжка в това отношение. Техните експерти трябва да са в състояние бързо да отстранят всички проблеми с хостинг, които може да имате.
  • Висококачествено обучение: Вашият доставчик на хостинг трябва да предлага висококачествени ресурси, за да можете как да управлявате хоствания си сайт. Това е важно, защото не трябва да разчитате на техния помощен персонал за всичките си проблеми.
  • Допълнителни услуги: Вашият хостинг доставчик предлага ли редовно архивиране на вашите данни, коригиране на грешки и актуализиране на софтуера от страна на сървъра? Уверете се, че го правят, защото ще спестите много време за поддръжка на уебсайта.
  • Надеждност: Вашият уеб хостинг трябва да гарантира, че уебсайтът ви е онлайн през цялото време. Не трябва да се срива или да пада ненужно. Трябва също да вземе мерки за сигурност срещу хакери и да запази уебсайта ви в безопасност на техните сървъри. По-важното е, че те трябва да ви помогнат с всички проблеми, които имате, като ви предоставят отлична поддръжка.

И това е за всичко. Изборът на доставчик на уеб хостинг не е толкова труден. Всичко, което трябва да направите, е да се уверите, че разбирате вашите нужди  —  и че вашият хостинг доставчик също ги разбира!

Открихте ли своя идеален уеб хостинг доставчик? Имате ли допълнителни въпроси, които може да не сме разгледали тук? Уведомете ни в коментарите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене