Приеха нови доказателства по казуса Кр. Герчев срещу ОИК – Разлог

Нови писмени доказателства бяха приети на вчерашното заседание в Административен съд – Благоевград по делото на Красимир Герчев, който оспорва решението на ОИК – Разлог от 11 март за предсрочно прекратяване на кметските му пълномощия. Сред тях обаче липсваше изисканата от „Информационно обслужване” АД информация относно обявената дата, час и дневен ред на прословутото заседание на ОИК – Разлог, на което бе свален кметът.

Вчера ОИК представи протокол със свидетелски показания на членове на комисията относно това, че са били надлежно уведомени на 10 март за заседанието за следващия ден. Протоколът е съставен на 1 април на заседание на ОИК – Разлог в изпълнение указанията на съдия Иван Петков от предходното заседание да бъдат представени доказателства за уведомяването на членовете за въпросното заседание на 11 март.

На делото ОИК – Разлог се представлява от двамата зам. председатели – адвокатите Мария Прешелкова и Славчо Попов, но вчера в съдебната зала присъства половината комисия – председателката Илонка Пандева и членовете Костадинка Кърджиева, Иван Цирков, Любомир Влайн.

Адвокат Атанаска Богоева, която е ангажирана от екскмета Кр. Герчев по казуса, категорично се противопостави за приемане на протокола, тъй като по закон свидетелски показания от членовете на колективен орган, какъвто е ОИК, не се събират и нямат доказателствена сила. Тя добави, че оспорва твърденията на няколко членове, че са били уведомени за заседанието на 11 март.

Зам. председателят на ОИК Мария Прешелкова контрира, че няма описана законова процедура за уведомяване на членовете на ОИК за заседанията им, това става по усмотрение на всяка комисия. По отношение на обявения дневен ред на заседанието тя допълни, че се обявява като проектен и не е пречка да се допълни.

Един от доводите на Красимир Герчев е точно затова, че в обявения дневен ред на прословутото заседание не е била включена точката за прекратяване на пълномощията му като кмет, и е била вкарана след това. В тази връзка бе изискана информация за публикувания дневен ред за 11 март от „Информационно обслужване“ АД, но такава не бе представена на вчерашното заседание.

Председателката на ОИК – Разлог каза, че е разговаряла 4 пъти със служител да изготви справката, което така не станало. Поради липса на тази справка, бе направено искане за отлагане на заседанието. Съдия Иван Петков приобщи към делото изисканите доказателства, сред които писма от ЦИК и възражение на Красимир Герчев за неговото отстраняване, което липсваше в преписката, както спорният протокол със свидетелски показания на членове на ОИК, но с уговорката, че ще преценява дали е допустим, когато решава делото по същество.

Следващото заседание бе насрочено за 13 април

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене