Петте най-ефективни билки за полова мощ при мъжете

Еректилната дисфункция, наричана още импотентност, се нарича състоянието, при което мъжът изпитва затруднение с постигането и поддържането на ерекцията, което затруднява осъществяването на полов акт. Ако еректилната дисфункция се превърне в постоянен проблем, тя може да причини стрес, проблеми във взаимоотношенията с партньорката, депресия и др. Симптомите на този проблем най-често се изразяват в проблем с постигането на ерекция, нейното поддържане и намаленото сексуално желание, което често е следствие от предишните две състояния.

Подобно на женската сексуална дисфункция, мъжката импотентност може да бъде предизвикана от различни физически и психологически фактори, и тяхната комбинация. Най-често проблемите с потентността са следствие от различни медицински състояния, като диабет, високи холестерол и кръвно налягане, сърдечно-съдови или онкологични заболявания и др.

Медикаменти или билки за потентност?

Въпреки че еректилната дисфункция може сериозно да нарани самочувствието, това е проблем, на който трябва да се обърне сериозно внимание, за да бъдат взети навременни мерки за разрешаването му. Освен оперативни и медикаментозни, съществуват и множество естествени и натурални средства за лечение и намаляване на симптомите на еректилната дисфункция. В долните редове, ще Ви запознаем с петте най-важни и ефективни билки за потентност и подобряване на мъжката сексуална функция.

Бабини зъби (Tribulus terrestris)

Със сигурност една от най-познатите билки за потентност. Бабините зъби или Трибулус терестрис, е позната от векове със свойството си да повишава мъжките потентност, либидо и плодовитост. Билката представлява тревисто бодливо растение с жълто-зелени цветове, често срещано като плевел. Още в традиционната китайска медицина и индийската аюрведа медицина, коренът и плодът на растението са били използвани за подобряване на цялостното мъжко здраве. Бабини зъби и до днес има славата на една от най-предпочитаните от много мъже, билки за потентност, повишаване на сексуалното желание и поддържане на добро фертилно здраве.

Според скорошни изследвания Tribulus terrestris притежава способността да освобождава азотен оксид, молекула, която стимулира отпускането на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв. Това от своя страна води до наличието на по-силна и продължителна ерекция и сексуална възбуда.

Доста популярно е схващането, че билката повишава нивата на тестостерон в мъжкото тяло. Съществуват обаче изследвания, показващи противоположни на този факт резултати. До този момент мненията по този въпрос остават противоречиви. Безспорно обаче, остава твърдението, че в умерени количества, Бабините зъби подобряват качеството на сексуалния живот и намаляват симптомите на еректилна дисфункция.

Преди да се насочите към приема на билката обаче, е добре да се посъветвате с медицинско лице относно дозировката, начина на прием и евентуалните странични ефекти.

Тонгкат Али (Eurycoma Iongifolia)

Тонгкат Али, Eurycoma logifolia или Дългия Джак са все наименования на вечнозеленото дърво, виреещо на индийско-тихоокеанското крайбрежие на Азия, познато от векове с качестовото си да подобрява мъжкото либидо и потентност.

От векове корените на растението се смятат за естествен афродизиак, а учените и до днес изследват ползите му върху мъжкото здраве и го нареждат на едно от челните места сред билките за потентност. В традиционната медицина екстрактът от растението се е използвал и като енергийна добавка, повишаваща издържливостта, либидото и сексуалната мощ. Въпреки горчивия си вкус, Тонгкат Али е основна добавка в различни рецепти, а в днешно време се консумира основно под формата на капсули.

Ползите на растението върху мъжкото здраве и подобряването на потентността, се определят от свойството му да повишава нивата на тестостерон – основният хормон в тялото на мъжа. Изследване, проведено в Малайзия сред 320 мъже на средна възраст от 51 години, отичита повишаване в нивата на тестостерон след едномесечен прием, на 200 мг. дневно, Тонгкат Али.

Друго проучване пък, доказва повишаване на либидото и подобряване на еректилната дисфункция, но не и значителна промяна в нивата на хормоните, след прием на 300 мг. Eurycoma Iongifolia. Въпреки, донякъде противоречивите мнения за влиянието на растението върху нивата на тестостерон, Тонгкат Али се смята за една от най-ефективните билки за потентност, подобряваща мъжката сексуална функция.

Заради свойството си да увеличава мускулната маса и енергията, растението е сред любимите билки на любителите на фитнеса.

Добре е да знаем, че и приемът на Тонгкат Али е добре да бъде обсъден с лекар!

Разгонен козел (Epimedium)

Подобно на гореописаните две билки за потентност, и тази от векове се използва в традиционната медицина на Далечния Изток, за лечение на проблеми, свързани с мъжката сексуална функция.

Билката с атрактивното име „Разгонен козел“, действа като блокира ефекта на ензима фосфодиестераза тип 5, ограничаващ притока на кръв към пениса. Много изследователи споделят мнението, че заедно с това действа като естествен инхибитор на фосфодиестераза. При еректилна дисфункция същото действие имат и Виаграта и Сиалиса. Епимедиумът обаче, е доказано по-ефективен, а употребата му носи значително по-малък риск от поява на странични ефекти в сравнение с медикаментите за еректилна дисфункция.

Активната съставка на растението, наречена Икариин (Icariin), се съдържа в листата на Разгонения козел, които са и най-ценната негова част. Икариинът е вид флавоноид и като вещество е дериват на растителния стерол кампферол. Според някои учени активната съставка имитира ефекта на тестостерон върху тялото. Действията му са още антиоксидантни и неврозащитни, което е и причината за тонизиращия ефект на Epimedium върху тялото.

Разгоненият козел векове наред доказва своята ефективност върху подобряване на мъжката сексуална функция и либидо. Именно поради тази причина е и една от най-предпочитаните билки за потентност сред много мъже по света.

Отново препоръчваме консултация с медицинско лице във връзка с начина на прием и дозировката на билката Epimedium.

Мака (Lepidium meyenii)

Перуанският корен от Мака е добре познат със своите афродизиачен и подобряващ фертилността ефект. Маката е билка, богата на аминокиселини, желязо, йод и магнезий. Растението, наричано от инките „суперхрана“, расте в планинските гори на Перу и Боливия и в продължение на векове доказва своите ефективни свойства върху повишаване на либидото и подобряване на сексуалната функция и при двата пола.

Най-известният и добре познат ефект на коренът от Мака, безспорно е свойството ѝ да повишава либидото. Множество проучвания доказват значителното увеличение на сексуалното желание след прием на Мака. Изследване от 2002 год., например установява повишаване на либидото при мъже, приемали 1.5-3 гр. на ден, в сравнение с тези, приемали плацебо капсули.

Маката повишава издържливостта и енергийните нива и в комбинация с всичките си благотворни за организма действия, въздейства върху еректилната дисфункция. Именно поради тази причина нареждаме перуанският корен сред петте най-ефективни билки за потентност.

Въпреки че рядко се наблюдават странични ефекти от приема на Мака, е добре да обсъдите приема ѝ с лекар.

Корейски женшен (Panax Ginseng)

Корейският женшен е билка с над 2000-годишна история в китайската и корейската традицонна медицина. Използвана е като средство подобряване на здравето и за постигане на дълголетие. Корените от този женшен, наричан също Корейски червен женшен, били използвани както при еректилна дисфункция, така и за повишаване на силата, концентрацията и общото благосъстояние.

Корейският женшен е адаптоген. Това означава, че увеличава способността на организма да се справи със стреса, било то физически или емоционален. Заедно с намаляването нивата на стрес, билката притежава и подобряващи притока на кръв свойства. Клинични изследвания доказват значително подобрение в продължителността на ерекцията, обиколката и твърдостта на пениса, както и в цялостното удовлетворение, при мъже, приемали Корейски женшен.

Нареждаме Корейският женшен на пето място сред най-познатите и ефективни билки за потентност, поради нейните доказани векове наред афродизиачни ефекти. Въпреки, че се счита за безопасен обаче, женшенът може да понижи нивата на кръвната захар. Заедно с това билката може да има негативно влияние върху съня и кръвното налягане. Затова отново препоръчваме да се консултирате с лекар преди да започнете с приема на Корейския женшен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене