Неврокопска гордост! „Лекар на селото“ или как се оказва здравна помощ на жители в трудно достъпни села

Днес от 16:30 часа по БНТ1 екипът на предаването „Малки истории“ ще разкаже за проекта на фондация „Практикум“ „Лекар на селото“. В конкретния случай ще бъде показано как в с. Лютово ендокринологът д-р Мария Калинкова от Гоце Делчев  и колегите й са успели да прегледат безплатно 65 пациенти в рамките на два дни.

Проектът „Лекар на селото“ има за цел да предостави здравна помощ на хората, живеещи в малки, отдалечени, труднодостъпни и слабонаселени места. По време на профилактичните прегледи лекарите придобиват представа за общото състояние на пациента. Измерват кръвно налягане, кръвна захар, концентрация на кислород, предвидени са спирография, преглед с ехограф, електрокардиограма и бърз тест за Хепатит С и др.

Ползите са от една страна за пациентите-  да получат професионална консултация чрез серия от различни прегледи, а от друга – за самите лекари, които предават знанията си на студенти, ангажирани с проекта. Участващите в проекта лекари са доброволци, затова и прегледите са безплатни.

От фондация „Практикум“ споделят, че България от години страда от липсата на лекари, а голяма част от завършилите студенти и специализантите се разочароват от тромавата система и избират професионален път в чужбина. Причината за това не е само финансова. Чрез различни инициативи, провеждани от фондацията, поне част от младите лекари и медицински професионалисти могат да останат в България, като им се предложат адекватно обучение, стажове и финансова сигурност до момента, в който се превърнат в лекари с напълно завършен курс и право да работят самостоятелно.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене