Благоевград и Столична община приобщени по проекти за 280 милиона лева

Десет общини, сред които и Благоевград, имат достъп до повече от 1 милиард лева за подобряване на средата на живот.

Парите са по отворената нова програма „Развитие на регионите до 2027 година“. 850 000 000 лева са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 199 000 000 лева са националното съфинансиране. Благоевград е приобщен в Югозападен район, заедно със Столична община. Определен е лимит от 279 404 286 лева.

Рзпределението на ресурса ще става на състезателен принцип, като бенефициенти от по-активната община ще могат да усвоят и по-голям дял от определения за клъстера бюджет. Освен това градовете могат да обединяват усилията си при кандидатстването и изпълнението на проектите, за да постигнат по-значими резултати и силен ефект за съответната територия.

Проектите, с които общините ще кандидатстват за финансиране за пътна инфраструктура, образование, здравеопазване, социална политика и култура, трябва да съответстват на картите за нуждите в сектора, изготвени от съответните дф/жавни органи и те да се отразени в плановете за интегрирано развитие.

Допустими за финансиране остават мерките, свързани със стратегията за саниране на сградния фонд с хоризонт до 2050 г. По линия на енергийната ефективност на жилищни и обществени сгради може да се изграждат системи за отопление и климатизация, интегрирани инсталации за възобновяема енергия на място, оборудване за съхранение на енергията, конструктивно укрепване на имоти, където е необходимо. Изграждането на зарядни станции за електромобили също е допустима дейност.

Пътищата от I, II и III клас от републиканската пътна мрежа на територията на 10-те градски общини, извън TEN-T мрежата, също могат да бъдат рехабилитирани или ремонтирани, както и да бъдат приложени мерки за пътна безопасност. Условие за получаване на финансиране за тази мярка е да се докаже нуждата от социално включване и икономическо развитие на общината.

Допустими и през новия програмен период ще са проектите за изграждане на зелена градска инфраструктура и повишаване на сигурността в обществените пространства.

Парите са заделени за общините Благоевград, Столична, Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Те са обединени в 4 градски клъстера, а общото финансиране е разпределено между тях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене