Безценни икони от Банско разкриват багрите на вярата на изложба във Виена

Най-хубавите и най-запазените икони от фонда на Музеен комплекс-Банско ще бъдат изложени в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” в австрийската столица Виена. Експозицията, която е под надслов „Багри на вярата”, ще разкрие най-красивите произведения на Банската иконописна школа. Откриването ще е на 12-и април от 18,00 часа, в него ще участва и българският хор „Кирил и Методий” към Българската културно-просветна организация.

Безценната колекция от икони ще бъде представена в навечерието на Великден, изложбата е посветена на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История Славянобългарская“.

„Иконописната школа от Банско е едно от най-ярките явления в историята на българската култура през XVIII-XIX в. Представителите й влияят плодотворно върху прогресивните изменения в художественото мислене през Възраждането. Ще сме във Виена по инициатива и покана на професор д-р Румяна Конева, която е директор на БКИ „Дом Витгенщайн”, заяви днес за Илинден Прес кураторът на изложбата Светла Барякова, която е директор на Музеен комплекс-Банско. Експозицията ще остане поне един месец във Виена.

Основателят на школата е Тома Вишанов-Молера /от немски Maler/, който е силно повлиян от барока и рококо. Той омекотява грубата звучност и фактурност на боята и за първи път в българската живопис поставя въпроса за изменението на цвета във въздуха и пространството. Иконите му в края на XVIII и началото на XIX в. са характерни с ярки образи, озарени от вътрешно сияние, красиви ракурси и барокови арабески, нежни живописни хармонии и реалистични изображения.

Четири поколения Молерови и още няколко изтъкнати художници – Михалко Голев, Димитър Сирлещов, Иван Костов Терзиев и други, отправят значими духовни послания, а иконите им са запазена културна марка не само в България, а и извън нея.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене