Неврокопска гордост! Нина Хаджиева нумизматът на Благоевград!

Родом от гр. Гоце Делчев, Нина Хаджиева завършва бакалавър и две магистърски степени в Нов български университет. Първоначално искала да учи изобразително изкуство, но след това се насочва към историята и културата. От няколко месеца Хаджиева е и доктор на науките, който умело съчетава работата си в РИМ-Благоевград с хобито си — пчеларството.

Започвайки работа в Благоевград като нумизмат, Хаджиева записва магистратурата — „Оценка експертиза на движими културно-исторически ценности.” На 5. май 2021 защитава и докторска дисертация, изследвайки естеството на монетите по долината на реките Струма и Места и монетна циркулация в този регион. Д-р Хаджиева има афинитет именно към тази част от историята, свързана с траките и тяхната култура.

„Нумизматът трябва да има достъп до истински материали, тоест да вижда, да пипа, да изследва монетите, да има достъп с материала на живо”.

Като нумизмат тя работи в музея от пет години. „Преди това не съм се занимавала с нумизматика, но открих своето място. Обичам работата си“.

Тя определя себе си като „изследовател, който иска да преоткрие миналото“. Д-р Хаджиева би искала да има машина на времето да се върне точно във времената, които изследва нейната дисертация, IV-VI в. пр. Хр., за да разбере повече за живота на хората в тези времена по тези земи.

„Монетата, която всъщност ме провокира да се занимавам с този най-ранен период, е свързана с тракийско монетосечене по долината на Места — изображение на силен и нимфа.”

„При нас [в РИМ-Благоевград] се съхраняват едни от най-интересните артефакти, свързани с тракийската култура по долината на Струма и Места.”

Нумизматичният фонд на благоевградския музей се състои от над 30 000 монети. „Експозициите в музея са само върхът на айсберга, който може да види човек. Срещайки се с всеки един от нашите специалисти, той може да обогати своята култура и да научи интересни факти за Югозападна България“.

За уредника в РИМ-Благоевград най-интересна е историята, свързана със съкровището, което произхожда от село Скребатно, Гоцеделчевско. Тя добави, че това съкровище е съставено от сребърни монети и е разделено на две части, произхождащи от едно и също място.

Основната задача на д-р Хаджиева като нумизмат в музея е, когато постъпват монети от разкопки, да ги обработи, след като са минали през ателие за почистване. Обработката се състои в измерване, претегляне, датиране на монентите, определяне на техния тип и произход. Последният етап е свързан с инвентирането на монетите.

„Идвайки на работа, включвам компютърa, преглеждам пощата си, от предишния ден намислените неща, които трябва да върша ги започвам. В случая, както е днес, сканирам монети. И цял ден съм или с лупа, или с микроскоп или пред монитор и наблюдавам монети”.

Д-р Хаджиева има начертани планове в професионалната сфера. „Като лично израстване и развитие, ще продължа да работя по темата, която съм развила в дисертацията си. Ще подготвя публикация на този труд. Темата е отворена и винаги има какво да се учи, да се изследва и да се преоткриват нови неща”.

Освен нумизматиката тя има и друга голяма страст — пчеларството. От десет години през свободното си време работи с пчели, като споделя, че те са изключително сензитивни същества и според нея те усещат вибрацията и енергията на хората.

Уредникът в благоеградския музей обаче отчита и една разлика мужду двете си страсти: „Всеки един момент мога да отворя кутиите с монети, да ги гледам, да ги изследвам, докато при пчелите сезонът е определящ”.

Към студентите от АУБ д-р Хаджиева се обърна с призива да не спират да разширяват кръгозора си. „Някой от Вас може да открие път за себе си, че конкретна тема в научната дисциплина го интересува повече и това би могъл да е път за неговото бъдещо развитие.

========================================

Серията от интервюта показва работата на музейните уредници зад кулисите. Тя е част от стажантската програма на Американския университет в България „Месец в музея“, която се състоя през август 2021 година.
Автор на статията е Кристиян Начев, който следва Бизнес администрация и Журналистика и масови комуникации в АУБ. Зад гърба си Кристиян има няколко публикувани статии за богатствата на България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене