Пада мораториумът върху ток, парно и вода, цените тръгват нагоре

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата за битовите потребители изтича днес и няма да бъде удължаван. Това заяви пред БНР шефът на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски (“Продължаваме промяната”). Големият въпрос е какво ще се случи с цените на тези услуги от 1 април.

Преди ден шефът на Комисията за водно и енергийно регулиране Станислав Тодоров обяви, че скок на цените на тока, парното и водата за домакинствата от 1 април няма да има, макар че от тази дата природният газ, който е в основата на ценообразуването, ще поскъпне. Очакваният скок е над 13%

“Нови цени на топлоенергията в резултат на промяната на цената на природния газ може да има от май, а на ВиК услугите – от лятото”, каза председателят на КЕВР. „Предстои да направим анализ за всяка една топлофикация, за всяко едно ВиК-дружество. Колегите ще започнат да работят в момента, в който мораториумът приключи своето действие – 1 април. И ще имаме различни ценови решения и условия за различните ВиК и различните топлофикационни дружества”, каза още Тодоров.

С колко ще бъде поскъпването на природния газ от началото на април продължава да е неясно. Цената на синьото гориво падна значително и вчерашните сметки на регулатора показваха ръст на цената от над 13%. Още същия следобед отново имаше рязък скок на борсовите котировки. Днес също ще се проследи как се търгува природният газ на международните борси.

kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене