Кузман Илиев хвърли бомба пред БЛИЦ: Планетата ще загине, ако се случи това заради войната в Украйна!

Експертът обясни какви ще са загубите за България, ако спрем транзита на руски газ към Сърбия и Унгария и кога ще свърши войната

Войната в Украйна промени света само за един месец. След началото на военната операция от страна на Русия икономиките на много страни изпитват огромни проблеми. България е също една от държавите, които страдат финансово и цените скачат главоломно.

Каква е истинската причина за конфликта, кога ще приключи той и как се отразява това на родината ни? По тези и други горещи теми потърсихме за компетентен коментар политическият анализатор и икономист от Съвет по икономически и публични политики Кузман Илиев.

– Г-н Илиев, каква е истинската причина за войната между Русия и Украйна?
– Вижте, военният сблъсък в Украйна е само върхът на айсберга. Новата студена война, освен в състезание по милитаризиране, се изразява в де факто икономическа и енергийна война между Изтока и Запада, война в космоса, в технологиите. Светът се пренарежда пред очите ни. Битката действително е за доминация в “новия световен ред” – клише, но съвършено само по себе си.

Кой е по-силен, с повече енергийни ресурси и тежест – САЩ или Китай. Завръщат военно-икономическите блокове, а военно-промишления комплекс днес “бере мед” – буквално навсякъде. Завръщат се протекционизмът и търговската война, които удря международната търговия и разделението на труда. А така обедняваме всички, защото не можем да ползваме ефективността едни на други.

Забележете, че тази битка за надмощие не е от вчера. С пълна сила тя е в ход през последния четвърт век. НАТО се приближава неумолимо към границите на Русия. Червените линии, които начертаха руснаците бяха Грузия и Украйна. Там вече видяхме и военни действия, а след подкрепяния от Запада “Майдан” – Москва анексира и Крим, където им е военноморската база.

Не мисля, че искат са завладяват света руснаците, но се уверихме, че са готови на реална агресия за тези витални зони за сигурност, така както Вашингтон би постъпил в Латинска Америка, например. Знаете за доктрината “Монро” – Западното полукълбо е територия на сигурност за САЩ. Цялото западно полукълбо.

И помните американската реакция на кризата в “Залива на прасетата” в Куба през 60-те, когато руснаците слагаха ракети. Няма как да стане това. Тогава, слава Богу, имахме Кенеди. Дано и сегашните политици проявят разум. Алтернативата е ядрено унищожение на Земята.

Де факто Китай, в чиято орбита се озова все по-маргинализираната през последните години Русия, напомня на Запада древногръцката мъдрост: “всичко тече”, както казва Хераклит. Ако продължаваме да гледаме на света с очилата на шаблонното мислене от Студената война – бедния комунистически Изток срещу богатия капиталистически Запад, ще сгрешим.

Изтокът разбра стопанското безумие на социализма и отвори икономиката си. Днес Китай е работилницата на света. Не искате Епъл, ето ви “Хуавей”, 5G, “Алибаба”. Комунизмът там е само политически, но не все по-малко икономически, макар тоталитарните рефлекси да са притъпени само привидно. Но икономическата свобода винаги дава резултати.

Опитват да се еманципират БРИКС, да се “дедоларизират”. Това е болезнен процес, защото САЩ няма да гледат мача отстрани и цена ще има. И то сериозна.

Руснаците, от своя страна, искаха да се сближат с немците, с европейците, но САЩ умело го парира геополитически това нещо. Спирането на “Северен поток 2” е лавровият венец в това надиграване.

Мостът Германия-Русия е опожарен и добре миниран. Така обаче Западът буквално набута руснаците в лапите на китайците, които имат нужда от военни съюзници и природни ресурси. Ясно е защо го правят, разбират го и в Кремъл, според мен, но нямат избор вече. Това е ледена прегръдка.

Европа смени зависимостта си – от руска енергийна такава към американска по линия на шистовия газ, който излиза и доста по-скъпичък. А с пожелателното мислене за Зелената сделка в Брюксел буквално направи и съветските плановици да бледнеят по наивност и откъснатост от реалния живот.

Генерално, западния свят анатемоса капитализма, прегърна огромната социална държава, потъна в собственото си отрицание – на ценности, на история, на идентичност. Олевя и се забатачи в розовата си социалдемокрация. Казвам го с болка, защото ние сме сърцето на европейската цивилизация – една от трите средновековни империи, създали сме азбука за стотици милиони, най-старата оцеляла държавност на континента.

– Кога ще приключи този военен конфликт?
– Когато Русия постигне периметъра, който счита за достатъчен за защита на Крим и Донбас и когато получи писмено обещание срещу бази на НАТО, без ядрени ракети, достигащи под три минути до Москва.

И разбира се, ако западът не се намеси военно, защото това вече е непредсказуема драма за целия свят. Много хора претендират, че знаят каква е стратегията на Путин, но ако беше така, щяха да предвидят войната. Уви, не успяха.

– Как бихте коментирал думите на Асен Василев, че няма да сключваме нов договор с Газпром и ще се оправим ли без руски газ и нефт?
– Най-малкото, че е странно човек от бизнеса предварително да сваля картите си. И респективно – гащите пред алтернативните доставчици. Както и че е национално безотговорно да се рискува с лека ръка оцеляването на икономиката ни.

– Какво цели Путин с искането враждебните на Русия страни да плащат с рубли доставките на газ и нефт?
– Валутните резерви на Русия в долари бяха замразени като част от санкциите. Те служат, за да подкрепят валутата ти, ако е под атака. Няма ли ги, казваш на света – вие ще купувате рубли, ако искате да изнасяме за вас газ и нефт. Това де факто е контрасанкция.

– Какви ще са загубите за България, ако спрем транзита на руски газ към Сърбия и Унгария?
– Освен транзитни такси и инвестицията в газопровода, със сигурност влошаваме отношенията си със сърбите. А те генерално никога не са били добри. Ние винаги може да сложим един кран и да започнем да насочваме към газа към нас. Разбира се, в други условия, в друга конюнктура.

– Каква е прогнозата Ви за икономиката в България, ЕС и света след края на войната?
– Със сигурност флиртуваме с рецесията или поне сериозна стагнация. А инфлационната рецесия – високи цени и спад на икономиката е лош сценарий.

Привикнахме към дълга дори в хубави времена, сега ще затягаме коланите на фона на тези цени за ток, газ и бензин. Бизнесът се гъне пред рекордните производствени разходи.

Виждаме обедняването всички. Кризата е време и за изчистване, за подобряване на енергийната ни сигурност. Проблемът е, че политическия ни елит гледа на България не като на скъпо отечество, а като на трамплин за високи позиции в международните институции. Жалко е, но е факт.

– Има ли опасност от избухване на Трета световна война?
– Чисто логически, такова нещо значи ядрен конфликт, без шанс за планетата да оцелее. Ще е висша, грамадна и колосална глупост и се надявам някой да строши крилата на ястребите във всички страни.

Те повечето се надяват да управляват дронове от някой команден център, а боят да е за обикновените хора. И се забавляват цинично като на селска вечеринка в бълнуванията си. Това безумие, разбира се, няма да подмине никого и да се молим, че разумът и човещината да надделеят.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене