Д-р Александър Симидчиев : В Гоце Делчев може да бъдат отменени всички мерки!

Правителството забърка информационен хаос със съобщението, че извънредната епидемична обстановка няма да бъде удължавана

Всички ученици се връщат в клас от 1 април

Местните власти ще решават от 1 април дали в съответните населени места или цели области да се носят маски на закрито или не, а не както бе съобщено от пресслужбата на премиера Кирил Петков в събота вечерта, че от следващия месец отпада “носене на защитна маска за лице в закрити обществени места и спазване на физическа дистанция”. Заради изявления на представители на “Промяната”, че маските ще продължат да са задължителна мярка и след 1 април, читатели на “Труд” поставиха въпроси на какво се дължи този информационен хаос през почивните дни.

“Престава да има национално носене на маски и то става регионално. Решенията ще се вземат от областния управител, директора на Регионалната здравна инспекция, от главния санитарен здравен инспектор и министъра на здравеопазването”, разясни пред “Труд” информацията на Министерския съвет известният пулмолог д-р Александър Симидчиев (ДБ), зам.-председател на комисията по здравеопазване.

“Здравните мерки ще бъдат регионализирани, например в Добрич към днешна дата обстановката е по-напрегната, но в Гоце Делчев и Кърджали може да бъдат отменени всички мерки”, илюстрира ситуацията с коронавируса д-р Симидчиев. Той посочи, че управляващото мнозинство е подписало промени в закона за здравето и в закона за здравното осигуряване, които ще бъдат гледани в спешен порядък във вторник на здравна комисия. “В закона за здравето се прецизират текстовете, по които здравният министър и главният санитарен инспектор ще могат да оперират с противоепидемичните мерки при липса на национална пандемична обстановка, а другите промени касаят здравното обслужване на украинските бежанци”, допълни д-р Симидчиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене