Георги Свиленски: България не трябва да взима страна във военния конфликт

„Позицията на БСП я имахме и в началото на конфликта. Считаме, че България не трябва да взима страна в този военен конфликт, където воюват два братски, славянски народа. Хората, чиито бащи и дядовци са воювали за свободата на България, днес се бият помежду си.“ Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски.

По думите му няма как да оправдаем целите, а именно прекратяване на войната или намаляване на напрежението, когато изпращаме оръжие. „Когато изпращаме оръжие то трябва да стреля, да стреля по хора. Това в никакъв случай не е мярка, която ще намали и деескалира конфликта“, категоричен е социалистът.

В предаването “Тази сутрин“ той обясни, че ще се запознаят с проекта на “Демократична България“, но също така припомни, че парламентът се произнесе само преди 3 седмици за това дали България трябва да праща военна помощ и 180 народни представители гласуваха против.

„Надявам се ситуацията да се развива в посока прекратяване на този конфликт, а не към неговата ескалация“, заяви Свиленски като добави, че с действията, които ни се предлагат, по-скоро се върви към ескалация на напрежението.

„БСП няма да подкрепи такива мерки“, категоричен бе социалистът като допълни: „Не мисля, че ще се стигне до внасяне на такава декларация в парламента, тъй като всички народни представители си дават сметка в каква ситуация ще се въвлече България, ако това нещо се случи“, заяви Георги Свиленски, като изрази надежда за проява на отговорност и мъдрост.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене