С одобрения от правителството проект на закона за колекторските фирми се слага край на многогодишния тормоз върху потребителите

„Министерският съвет днес прие проект на дългоочаквания закон за колекторските фирми. С него решаваме един дълго отлаган проблем и слагаме край на многогодишния тормоз и натиск върху хиляди потребители“. Това заяви заместник министър-председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след редовното заседание на кабинета.

Много пъти са правени опити Законът за събиране на вземания по потребителски договори да се разгледа от Народното събрание. „Но винаги се е препъвал в много съществени икономически и финансови интереси, тъй като става въпрос за оборот от около 4 милиарда лева“, категорична бе Корнелия Нинова. По думите й държавата вече ще може да защити гражданите от посегателства върху честта, достойнството и имуществото им.

„Законът е изцяло нов, от първия до последния ред, тъй като досега тази материя не е уреждана. Това е и първият изцяло нов закон на нашето правителство“, каза още вицепремиерът Нинова. Тя изрази увереност, че законът ще бъде приет от Народното събрание, защото е предварително консултиран с четирите парламентарни групи от управляващото мнозинство. Документът е съгласуван също с множество потребителски организации, с омбудсмана, направени са широки обществени обсъждания. „Най-важното е, че колекторите нямат право да искат по-голяма сума от тази, на каквато възлиза първоначалното задължение. Т.е. нямат право да начисляват онези много такси и комисионни, които събират за себе си и с което един дълг от 50 лева става 500 лева“, категорична бе вицепремиерът Нинова.

Държавата ще осигури допълнителни средства в подкрепа на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детски градини, съобщи след заседанието на правителството началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова. Над 823 000 лв. ще бъдат преведени на Столичната община и около 4000 лева на община Пловдив, за да може да се окаже помощ на нуждаещи се семейства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене