С действията си Н.М. целяла да получи 588 115,26 лева от фондове на Европейския съюз - Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони

Осъдиха земеделка, дала фалшиви документи за евросубсидии за 588 хил. лв.

Земеделка получи присъда за представяне на неверни сведения за получаване на средства от еврофондове.

Окръжна прокуратура – Благоевград приключи делото срещу Н.М., която се е признала за виновна. Между защитата й и Окръжна прокуратура е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Наложено й наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 3 000 лева.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Към м. октомври 2015 г. търговското дружеството на обвиняемата Н.М. било бенефициент по мярка „Модернизация на земеделските стопанства“ на Оперативна програма за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г.

На 15 октомври 2015 г. Н. М., като собственик на фирма, представила неверни сведения пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ в Благоевград. В „Заявка за плащане“ към договор за финансово подпомагане било посочено за извършено плащане от страна на бенефициента към изпълнителя на строително-монтажни работи в размер на 258 000,01 лева и 50 000 лева на фирмата, изготвила проектната документация при кандидатстване.

С действията си Н.М. целяла да получи 588 115,26 лева от фондове на Европейския съюз – Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и предоставени на българската държава. Тази сума представлявала разликата между стойността на одобрената финансова помощ в размер на 1 176 229,26 лева и изплатеното авансово плащане в размер 588 114 лева.

В хода на разследването е било установено, че посочените от обвиняемата в заявката плащания не били извършени от бенефициента.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене