Грипната епидемия в Благоевград отменена от днес

Грипната епидемия в община Благоевград е отменена. Това стана с издадената вчера заповед на директора на РЗИ д-р Калоян Калоянов, която влиза в сила от днес. Отпадат и всички противоепидемични мерки – забраната на планови операции в лечебните заведения, провеждане на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и на планови имунизации и реимунизации при деца.

Епидемиологичната обстановка бе въведена на 18 март след рязко повишаване на заболеваемостта от остри респираторни инфекции и грип в общината, основно сред децата и учениците, като броят на болните достигна до 603-ма на 10 000 население. До въвеждане на грипна ваканция обаче не се стигна, тъй като отсъстващите по здравословни причини ученици не прескочиха критичната бариера от 30%. След пика на грипната вълна случаите започнаха да намаляват и в края на миналата седмица паднаха под 300 на 10 000 население.

„Тази тенденция се запази, случаите паднаха наполовина. Днес с нова заповед отмених тази от 17 март, с която бе въведена грипната епидемия”, обясни вчера за „Струма” директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов.

На практика грипната епидемия продължи само 12 дни и за радост не се стигна до тежки и смъртни случаи, коментираха лекари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене