Опозиционното издание „Новая газета“ спира работа до приключването на „специалната операция“ в Украйна

От руския независим вестник „Новая газета“, чийто редактор Дмитрий Муратов беше един от носителите на миналогодишната Нобелова награда за мир, съобщиха, че преустановява своята онлайн и печатна дейност до края на „специалната операция“ на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

От разследващото издание, което вече премахна от уебсайта си материали за военните действия на Русия в Украйна с цел да се съобрази с новия закон за медиите, заявиха, че са получили второ предупреждение от държавния медиен регулатор Роскомнадзор. Именно това ги е принудило да преустановят дейността си, за да могат да запазят лиценза си.

„Преустановяваме публикуването на вестника на нашия уебсайт, в социалните мрежи и в печатно издание до края на „специалната операция на територията на Украйна“, написа изданието на уебсайта си. Според медийният регулатор „Новая газета“ е нарушила законодателството на страната, като е пропуснала да отбележи в своя публикация, че определена организация с нестопанска цел е „чуждестранен агент“.В съобщение до читателите Муратов и останалите служители на опозиционното издание заявиха че решението за прекратяване на дейността им е било трудно, но необходимо. Новината идва, след като Роскомнадзор подчерта, че ще извърши щателна проверка и ще предприеме мерки срещу всички медии, интервюирали украинския президент Володимир Зеленски, една от които беше и „Новая газета“.

Интервюто със Зеленски беше санкционирано още снощи от руския надзорен орган Роскомнадзор, който издаде разпореждане то да не бъде излъчвано. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни днес, че никой не се страхува от интервюто, а просто трябвало да бъде проверено дали казаното в него съответства на руското законодателство. Припомняме, че „Новая газета“ съществува от 1993 година като сред основателите беше и Михаил Горбачов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене