Съдът поиска нови доказателства от ОИК-Разлог по делото за прекратения мандат на Красимир Герчев

Общинската избирателна комисия в Разлог да представи доказателства кога са обявени дневният ред, датата и часът на заседанието, на което бяха прекратени пълномощията на кмета Красимир Герчев. ОИК трябва да докаже и как са уведомени членовете й за въпросното събиране, на което е взето въпросното решение. Това поиска днес съдия Иван Петков от Административен съд-Благоевград по време на първото съдебно заседание по жалбата от  доскорошния кмет на община Разлог – Красимир Герчев.

Тя е срещу Решение № 135 от 11.03.2022 г. на Общинска избирателна комисия-Разлог относно предсрочното прекратяване на пълномощията на градоначалника. Пред административния съд жалбоподателят Красимир Герчев оспорва въпросното решение но ОИК-Разлог като нищожно и незаконосъобразно. В жалбата той изтъква довод за незаконен състав на Общинската избирателна комисия към момента на вземане на решението. Днес Красимир Герчев не присъства в залата, но той бе представляван от адвокат Атанаска Богоева. Съдия Петков изиска да се представят за следващото заседание всички писма на ЦИК по случая, както и уведомлението на Герчев до ОИК, с което се обявява против прекратяването на пълномощията му.

Според адвокат Богоева невярно е отразен съставът на ОИК към 11 март, не е спазен изискуемият кворум и мнозинство /2/3 от присъствалите/. Богоева подчерта, че има данни, че в хода на самото заседание е допълван дневният ред, като не били уведомени надлежно членовете на ОИК. Затова е необходимо да се постанови незаконосъобразност и нищожност на акта, с който са прекратени пълномощията на Красимир Герчев. .

Представителите на ОИК-Разлог считат, че жалбата е недопустима, защото само отказите на ОИК подлежат на обжалване, а не и позитивните решения. Те уточниха, че е имало кворум и мнозинство на заседанието, тъй като са били нужни две трети от присъстващите членове. От ОИК подчертаха, че дневният ред на заседанието е бил качен на страницата на комисията, а членовете й допълнително са уведомени и по телефона за събирането на ОИК. Следващото заседание е на 4-ти април от 10,30 часа в Административен съд-Благоевград.

Производството срещу Красимир Герчев тръгна през 2020 година. То бе образувано след сигнал, че той е получавал възнаграждение като ръководител по проект  „Осъществяване на инвестиции за подобряване на образователната инфраструктура за цялостно подобряване на учебния процес в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство, град Разлог“, като за „Ръководител на проекта“ е определил сам себе си. Като ръководител на проект градоначалникът е получил 8000 лева възнаграждение.

По време на делото кметът представи документи, които показаха, че дарил парите на болницата и на църквата в Разлог. Въпреки това КПКОНПИ прие, че има конфликт на интереси. По-късно Благоевградският административен съд се произнесе в негова полза. От ВАС обаче потвърдиха преди време решението на антикорупционната комисия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене