Доц. Кунчев: COVID-19 ще стане един респираторен вирус, но няма да изчезне

Край на извънредната епидемична обстановка у нас. Правителството реши да приключи налагането и на всички ограничителни мерки. От 1 април вече няма да е задължително носенето на маски на закрито, както и спазването на дистанция. Отпадат и ограниченията на броя лица, които посещават обекти на закрито и открито. От следващият петък отпада и препоръката за работата от вкъщи или т.нар. „хоум офис”. Според здравни експерти обаче цялостното премахване на мерките крие сериозни рискове. Пред NOVA държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че все още е рано да се сбогуваме с COVID пандемията.

„Не може в страна близка до нас, например Германия да има 300 хиляди нови случая дневно, а ние да казваме, че нещата са приключили. Не, не са приключили. Те са доста по-оптимистични. Вървят към това, за което всички говорихме – че вероятно, но няма да е толкова кратко, COVID ще стане един от многото респираторни вируси – не толкова страшен, не толкова ангажиращ вниманието ни, но няма да изчезне“, обясни Кунчев.

Запитан дали е възможно все пак да се достигне до шеста вълна, той коментира: „Тя няма да е същата. Не вярвам да достигнем до такава огромна заболеваемост, каквато имаше през последната вълна. Дори и тя да се вдигне, това няма да е свързано с много рязко повишаване на хората, които се нуждаят от болнична помощ и от интензивно лечение. Това, което виждаме на Запад, е точно това”.

„Вероятно зеленият сертификат за влизане в България ще остане за известен период от време и за влизане от страни с висока заболеваемост. Това е и взаимен процес. САЩ и Канада не само изискват такъв сертификат, но искат и изследване при влизане в страната. Едно от моите предложения е поне в рамките на ЕС тази бариера да отпадне, а да остане за трети страни с по-висока заболеваемост”, посочи още Кунчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене