Григорова: За съжаление, всичко у нас ще продължи да поскъпва

Докато веригите на доставки не се стабилизират няма как да знаем какво точно ще се случи, но със сигурност ситуацията ще се влоши, каза още тя

„За съжаление, всичко у нас поскъпва и ще продължи да поскъпва, тъй като нашите вътрешни цени зависят и от международните такива, и от войната в Украйна”. Това заяви икономическият съветник към КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

Ще се променят ли цените на доматите, яйцата и зеленчуците

„Ясно е, че първо горивата идват от Русия, второ ние сме зависими от този регион и по отношение на торовете. Това неизменно ще се отрази на производителите на зеленчуци и плодове”, каза още тя в студиото на „Събуди се”.

„В крайна сметка ние се намираме в свят, който е обвързан и докато веригите на доставки не се стабилизират, а оттам и цените – няма как да знаем точно какво ще се случи, но със сигурност ситуацията ще се влоши”, добави тя.

Колко ще поскъпнат храните и ще се стигне ли до недостиг заради войната в Украйна

По думите й е трудно да се прогнозира колко би могла да бъде годишната инфлация.

„Може да надскочи и 10%, тъй като февруари 2022 г. към февруари 2021 г. – за една година инфлацията вече е 10%. Ако ситуацията се усложнява, а тя ще се, очевидно е, че ще надскочи 10%. Никой не знае обаче с колко”, коментира Григорова.

„Това, което ние можем да направим на национално ниво, е да предприемем сериозни мерки, така че да гарантираме минималното оцеляване на населението”, категорична бе тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

https://www.vbox7.com/play:e5fbdc244d

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене