Обмислят помощи за хората, настанили в домовете си бежанци от Украйна

/ БГНЕС

Държавата обмисля вариант да подпомогне хората, които са настанили украински бежанци в домовете си и свои частни имоти. Това стана ясно по време на парламентарния контрол от думите на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков в отговор на въпрос на депутата Румен Христов.

„Обсъжда се вариант на отчитане на настаняване на украински бежанци от български физически лица, предоставящи безвъзмездно домовете си“, посочи Гьоков.

По думите му от началото на войната до 21 март 2022 г. в страната ни са влезли 108 хил. 662 души. „От тях останали на българска територия са 50 хил. 768 души. На 23 март са влезли 3182 души, като от тях останали тук са 1697 човека“, отчете още социалният министър.

„По данни на единната система за туристическа информация за периода 24 февруари – 20 март 2022 г. пренощувалите украинци в местата за настаняване са 32 332 души. Относно запитването ви защо за приютените украински бежанци от частни български физически лица, които ползват предоставените им домове безвъзмездно не се полагат помощи, ви информирам, че към момента се обсъжда въвеждане на система за отчитане на този вид настаняване„, каза Георги Гьоков.

 БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене