С 20 ст. поскъпна млякото на пазара в Благоевград, пилешкото месо – с близо 50%…

С 20 ст. поскъпна прясното мляко от производители в Благоевград и от вчера на селския пазар литърът се предлага вече за 1,70 лв. „Всяка седмица фуража ни го докарват с нова, по-висока цена. Торба от 40 кг вече е 30 лв., а една крава на ден изяжда по 5-6 кг“, обясни жената зад щанда причината за увеличението.

На въпрос дали млякото ще повлече скоро след себе си и производните му – извара, сирене и кашкавал нагоре, тя коментира, че това се очаква, ако не спре покачването на цените в другите сектори. Биволското мляко също вече е с нова цена – по 3,50 лв. литъра.

„От 46-48 ст. за килограм миналата година, сега фуражът ни стигна до 72-79 стотинки. А без фураж, само с трева и вода, няма как да изкараш мляко. Биволите и без друго дават по-малко, по 4-5 до 6 литра пряко сили за 24 часа”, обясни мъжът зад щанда, представител на ферма в района на кв. „Струмско”.

За ръст на цените и в месарниците сигнализираха вчера читатели. С близо 50% е скочило пилешкото филе и в месарските магазини цената му от 10 лв. допреди няколко дни вече е над 14 лв. Пилешката пържола от бут е вече около 10 лв., а крилцата гонят 9 лв. за килограм.

„Ние работим само с български производители, партньори са ни ферма в Добрич, но всичко е навързано и няма как да не се увеличат крайните цени на продукцията заради по-високите разходи за горива, ток, фуражи, осигуровки…“, обясни шоковото поскъпване управителят на благоевградската фирма „Дековис“ Костадин Атанасов. Той заяви, че ръстът на цените не е само при пилешкото месо. „Очакваме с около 20% по-високи цени на българското агнешко за Великден. Прогнозите са за около 18.50-19 лв. за килограм без ДДС. Това се получава, защото държавата не се грижи за производителите и потребителите и не е склонна да изпълни искането ни за намаление на ДДС на 8-9% на храните, както е в цяла Европа“, отбеляза К. Атанасов.

В същото време в страната обявиха тази седмица стачна готовност и поискаха държавата да им отпусне поне 40 млн. лв. помощи.

Източник: Струма.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене