Пандемията около COVID-19, а сега и военната криза в Украйна водят до още един проблем - галопиращата инфлация, която в последната година удари цените на основните строителни материали

„ОПАСНА ПАНДЕМИЯ“ в строителството – очаква се висока „смъртност“!

Липсата на основни строителни материали по борсите в страната се оказва новата „пандемия“ за строителите. Някои фирми преустановяват работа заради високите цените на стоманата и арматурното желязо, а пък инвеститори вече спират обекти заради недостиг на строителни материали. Има и инвеститори и фирми, които коригират предварителните договори, като бъдещите новодомци са неприятно изненадани – новият им дом се оскъпява с още 100-200 евро на кв. метър.

За проблема алармират и от Камарата на строителите. От там уточняват, че голямата липса, която се усеща към момента, е на стоманата. Основната причина е войната в Украйна. След 24 февруари, когато бе началото на военните действия, всички борси у нас са спрели да продават суровината поради факта, че основният й внос е именно от Украйна и Русия. Пандемията около COVID-19, а сега и военната криза в Украйна водят до още един проблем – галопиращата инфлация, която в последната година удари цените на основните строителни материали, които се търгуват на борсите.
„От началото на войната цената на тон строително желязо е скочила от 1450 на 2100 лева (възходящите промени на цената продължават – б. р.), а на пазара вече има и сериозен недостиг. Тръбите и фитингите, които се ползват за водопровод и канализация, са поскъпнали с 31%. Кабелите, оборудването за отопление и гипсокартони – с около 20%, а изолационните материали отчитат ръст над 53%. Паралелно с това поскъпват електроенергията и горивата. С близо 57% са поскъпнали промишленият ток и природният газ, с над 33% – рафинираните нефтопродукти, а с близо 36% – еленергията. Това показват данни на Камарата на строителите. Прогнозите на камарата за ръст в цените на цимента и бетоновите изделия от миналата година също се сбъднаха: основата причина за повишението в цените им – от 11 до 15 процента, също е заради по-високата цена на тока и природния газ. Цената на керамичните изделия също върви нагоре. От КСБ обобщават проблема така: средногодишната инфлация в сектор „Строителство“ към момента е около 6-7%“, отбелязва в тема на броя „Марица“. От вестника са потърсили експертното мнение на строителния предприемач Тунджай Гюлер, създател на строителната компания „ГЕРТ груп“, която изгради „Панорама парк Кърджали“ в града край Арда, както и други проекти в региона.
„Задава се много сериозен тест за бранша. Кои „играчи” обаче ще останат на пазара?“, гласи репортерския въпрос.
„Не кои ще останат, коректно е да кажем кои няма да останат. А това са тези, които разчитат на продажби „на зелено“, на големи кредити. „На зелено“ го има като понятие в жилищното строителство, но когато то е водещо в графа „Финансиране“ на даден проект, още на старта реализацията му става рискова.
Сега, в периода на „летящите“ цени на строителните материали, стратегията „С пари от „зеленото“ ще стигна до покрив, че и по-нататък“ се оказва катастрофална и за градящия съответния комплекс, и за тези, които още на картинка са започнали да плащат за бъдещия нов дом. Въобще, стресова е ситуацията в момента при тези инвеститори и строители, които са залагали на двата компонента, които никога не трябва да бъдат водещи – „на зелено“ и на кредити. Все по-често в следващите месеци ще чувате как клиенти са задължени да подписват анекси към предварителни договори със завишение на цените“, посочва Тунджай Гюлер.
Каква е вашата стратегия, като предприемач – така че да не позволите клиентите да бъдат неприятно изненадани от възходящите тенденции?
„В „ГЕРТ груп“ анализираме много сериозно какво се случва и какво ще се случи. Разчитаме на собствено финансиране. Довършваме започнатите комплекси, а и сме гарантирали основните материали за следващите 3 проекта. Това са желязо, дограма, кабели и т.н.
Проблемът с анексите не бива да съществува. При нас няма как това да се случи. Оказва се, че много от градящите жилищни комплекси имат почти хазартен подход към схемата „на зелено“ и настоящата ситуация с цените на материалите разкри дефектите в отношенията инвеститор – новодомец.
Ако с парите на клиентите правиш първа копка и наливаш основи, не ми се мисли какви схеми ще се правят на следващите етапи. Разбира се, в бранша е имало и такива периоди, когато сме ставали свидетели на психоза за придобиване на жилища – нали си спомняте приказката „Купуват апартаменти като топъл хляб“, но сега не е така. Едно е да се продава олио в несигурни времена, друго е да предлагаш жилища, и съвсем различно да държиш на името си в сферата на жилищното строителство“, казва строителният предприемач.
Очаквайте още по темата

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене