ЕС увеличава запасите от йод и средства за радиационна защита

Европейският съюз се стреми да увеличи запасите от йодни препарати и лични предпазни средства срещу радиация, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от “Файненшъл таймс”.

“Комисията работи за повишаване на готовността в областта на химическите, биологичните, радиологичните и ядрените заплахи като цяло и тези усилия започнаха още преди военните действия в Украйна“, съобщава изданието.

Брюксел се опитва да приложи поуките от ковид пандемията, която остави Европа без достатъчно запаси от лични предпазни средства и ваксини, отчита “Файненшъл таймс”. Миналата година беше създадено Европейското управление за реагиране при извънредни ситуации в областта на здравеопазването, за да идентифицира и да се подготви за евентуални бъдещи извънредни ситуации в областта на здравеопазването. Според евродепутатите работата й трябва да се активизира заради събитията в Украйна.

Белгия, България и Чешката република съобщиха, че в аптеките липсват таблетки калиев йодид, които се използват за лечение на последиците от радиационно облъчване, както и други богати на йод лекарства, припомня изданието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене