С „ПОД МАНАСТИРСКАТА ЛОЗА“ ЩЕ ОТБЕЛЕЖАТ В БЛАГОЕВГРАДВ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ТЕАТЪРА

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра! По този повод, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград предоставя на своите зрители възможността да споделят заедно празника на сценичните изкуства със спектакъла „Под манастирската лоза“ по едноименния цикъл с разкази на Елин Пелин.

Популярното литературно произведение на Елин Пелин никога досега не е поставяно на сцена в своята цялост. Режисьорският подход е нетрадиционен, визията е модерна, но в представлението витае българския дух – от традициите на народа ни и от красотата на Елин-Пелиновото слово.
„Разказите от цикъла са много далече от бита, те са прекрасни притчи за вярата, надеждата и любовта, витални послания, далеч надхвърлящи пределите на страната ни. С този цикъл разкази Елин Пелин наистина се превръща в автор със световно значение, надскочил регионалното, местното – велик разказвач”, споделя режисьорът на спектакъла Калин Ангелов.
Световният ден на театъра е отбелязан за първи път преди точно 60 години, по инициатива на

Международния театрален институт. От 1962 година насам, на всеки 27 март си припомняме важността на театъра и духовното ни израстване. Посланието на първото отбелязване на Международния ден на театъра, написано от Жан Кокто е „Театър и култура в мир“ – послание, от което имаме нужда и сега, повече от всякога.

За духовното и святото ще ни разкажат и актьорите от сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград на 27 март от 19:00 ч, когато ще ни пренесат в света на Елин Пелин в „Под манастирската лоза“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене