Община Гърмен заделя за ремонти по-малко пари – 1,5 млн. лв., заради инфлацията

С 1,5 милиона лева за капиталови разходи ще разполага тази година Община Гърмен. 800 000 лева от тази сума са целеви средства от държавата, които са увеличени със 7% в сравнение с миналата година. От местни приходи са другите пари – общо 700 000 лева, които ще се харчат за благоустрояване на населените места на територията на общината. Миналата година Община Гърмен имаше 1,8 милиона лева за ремонти. Това означава, че сега ще разполага с над 16% по-малко пари за тези дейности.

„Проблемът е, че всичко поскъпна. Налага се да плащаме по-високи цени за електроенергия, за гориво, за стоки и услуги. Добрата новина е, че детските градини ще станат безплатни в цялата страна, а при нас две години заделяхме по 200 000 лева от нашия бюджет, за да не плащат хората такси за забавачките. Сега този ресурс ще се освободи, но ще отиде за плащане на по-високите сметки”, каза за Илинден Прес кметът на Гърмен – Феим Иса.

Той уточни, че ще се ремонтират улици, ще се правят нови тротоари и ВиК-инфраструктура по селата. Разпределението на средствата ще зависи и от приходите, които генерират самите населени места. Всичко, което е влязло в общинката хазна от продажба на земи, от наеми на имоти, от административна работа и от други дейности от дадено населено място, ще се върне на 100% като инвестиция в същото това селище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене