ТЕМА ПО КОЯТО СЕ МЪЛЧИ! Бойко Борисов ги заплаши …. НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДА!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов включил БСП към възможните партньори за формиране на правителство след предсрочните избори през октомври, докато разяснявал лансираната от него идея за джентълменско споразумение между партиите още преди изборите.

„Естествените партньори са тези от „сглобката“ (ПП-ДБ и ДПС – бел.ред.) плюс БСП и „Има такъв народ“. Знам, че имаме решение в партията за БСП, но това имаме в парламента в момента. Иначе пак няма да има правителство и ритуално ще си отрежем главите“, добавил той. Попитан дали „естествените партньори“ включват и фракцията на Делян Пеевски в ДПС, той отговорил: „Всички, които бяхме в сглобката“. Лидерът на ГЕРБ продължавал да се държи настрана от войната между Ахмед Доган и Пеевски и да избягва въпросите за ДПС.

Само преди няколко дни Борисов казал, че никога не е бил в официална коалиция с ДПС. На въпрос дали ДПС е била в „сглобката“, както придоби популярност коалицията за кабинет „Денков-Габриел“, той отговори: „Беше, разбира се, как да не е било. То беше в пълната „сглобка“ – конституционна реформа, съдебна реформа, Украйна – помощта. Вие забравихте ли, че аз, г-н Петков и Пеевски водихме разговорите със Зеленски за въоръжението“.

„Айде да ги оставим ДПС да видим как ще се регистрират, какви резултати ще постигнат след изборите и тези 20 или 20 и няколко депутата от едните или от другите, ако се регистрират, надали ще са решаващи, ако другите имаме решение предварително“, казал Борисов в отговор на въпрос дали и двете ДПС-та биха били потенциални партньори за него.

По повод думите за предизборно „джентълменско споразумение“, Борисов казал:

Според мен е честно да се каже на хората какво ще се прави след изборите, а не да се подлъгват българите и после пак да се държим като мажоритарно избрани партии. В демократичния принцип има преговори и коалиции за правителство. До този момент сме изхарчили над 1 млрд. лв. само за избори и политическите партии не дават решения като те свършат. Ако не им харесва „джентълменско споразумение“, нека да измислят „умните“ друга дума, но това трябва да се обяснява на хората по събрания като се ходи“.

„Ако трябва да направим изборите по-интересни, да използваме мажоритарен вот, има гръцка система – да използваме нея. Да отидем с решение за след изборите“, призовал лидерът на ГЕРБ, който отново заговорил и за „гръцката система“, която давала бонус депутати на победителя от изборите и така има възможност да се формира правителство в нестабилна политическа среда. Същата формула лидерът на най – голямата партия в България е избрал и при реденето на своите листи. От седмица насав югозападат е шокира в силните фигури, които са изпълнили югозападната листа кандидат депутати. Този път Борисов е бил категоричен – всеки ще участва персонално или с негов човек, а по резултатите на изборите ще зависи и политическото бъдеще на всеки. Дори и на Андрей Новаков, който с години минава между капките и рекордните резултати на шампионите по преференции Стафан Апостолов, община Банско и Птерич приписваше за свои лични. Какъв е механизмът на оценка обаче, само Борисов и големите гербаджии знаят.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене