Софийска фирма ще събира текстилни отпадъци и изхвърлени обувки в Дупница

Софийска фирма дава заявка да се заеме с оползотворяването на текстилните отпадъци, генерирани на територията на община Дупница. Във връзка с предложението кметът Методи Чимев иска разрешението на Общинския съвет да подпише предварителен договор с ,,Текстилна организация“ АД с управители Слави Аспарухов и Светослав Дичев, за оползотворяване на отпадъци от текстил и обувки.

Припомняме, че през февруари вече се взе решение за подписването на меморандум за сътрудничество с бургаската фирма „Кроношпан”, която да изземва дървените отпадъци.

Подписването на договорите за оползотворяване на рециклируемите отпадъци е в изпълнение на директива на ЕС, във връзка с която през миналата година беше внесено и изменение не Закона за управление на отпадъците.

Във входираната от кмета докладна е записано, че дейността може да се поеме само от организация, която има предварителни договори с не по- малко от 10 общини.

„Текстилна организация” уведомява, че желае да придобие статут на ,,Организация по оползотворяване“. Фирмата е в процес на издаване на разрешение да има сключени предварителни писмени договори и да се сдобие със статут да извършва дейността.

В предварителния договор за сътрудничество ще се разпише начинът на организиране на системата за разделно събиране на отпадъците, образувани в домакинствата, учреждения, търговските, промишлени и други обекти на територията на община Дупница, с цел рециклиране. Най- често това става чрез поставяне специални контейнери, където те да се изхвърлят. Целта е отпадъкът да бъде оползотворен след сортиране.

На дневен ред за предстоящата сесия е и участието на общината в учредяването на Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Сдружение на общинските приюти за безстопанствени животни “ със седалище в гр.Пловдив. Идеята е чрез сдружението общините да обменят опит в областта на защита на безстопанствените животни и овладяване на тяхната популация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене