Социалният министър с важно уточнение за актуализирането на пенсиите

Българското законодателство е предвидено на всеки 1 юли да се актуализират пенсиите с 50 процента от нарастването на инфлацията и с 50 процента от нарастването на средния осигурителен доход

За евентуална актуализация на пенсиите и на минималната работна заплата ще се реагира според ситуацията и размера на инфлацията.
Това коментира министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков при посещението си в Русе.

Той посочи, че в българското законодателство е предвидено на всеки 1 юли да се актуализират пенсиите с 50 процента от нарастването на инфлацията и с 50 процента от нарастването на средния осигурителен доход. „Само че в българското законодателство е записано, че се гледа предходната година“, уточни министърът.

По думите му обстоятелствата постоянно се менят, а войната в Украйна дава отражение и на българската икономика.
„Ще реагираме според ситуацията и според инфлацията. Има интересни предложения за компенсиране на пенсиите и на доходите“, каза Гьоков.
Той припомни, че от 1 април т. г. минималната работна заплата ще бъде 710 лева. „Дай боже да не стигаме до онези времена, когато заплатите се сменяха на всеки три-четири месеца“, каза министърът.

Той обясни, че в министерството се работи по механизма за определяне на минималната работна заплата, защото Европа приема директива за адекватните минимални работни заплати. „Мисля, че ще се съобразим с тази директива, но тя ще ни насочва към някакъв процент от средната работна заплата. Нека да изчакаме работната група, а и в коалиционното споразумение е записано, че до края на годината трябва да имаме такъв механизъм, който да е съгласуван също с работодателите и със синдикатите“, заяви Гьоков.

Той е на работно посещение в Русе, където се срещна с мобилния екип на Агенцията по заетостта на ГКПП „Дунав мост“, който предоставя информация за възможностите за работа в България на граждани на Украйна, съобщи БТА. Програмата на министъра включва среща с кмета на Русе Пенчо Милков и участие в регионален форум „Социални политики – нови възможности, нови отговорности за развитие на регионалния потенциал  за екосистемни социални услуги и социални иновации“, организиран от общината.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене