НАКАЗАТЕЛНА АКЦИЯ! Шефката на ВиК – Дупница пусна багери в Яхиново да режат отклоненията до къщите на длъжниците, цяло село остана без вода

Вчера в 9,30 ч. работници на ВиК – Дупница започнаха да режат отклоненията на водопровода до домовете на некоректни платци в село Яхиново, заради акцията водата в селото е била спряна още във вторник вечерта, което доведе до напрежение сред жителите.

Длъжниците на водното дружество са 20-ина, които са натрупали сметки за около 19 000 лв., след което не са плащали от години.

Йордан Скоклев, който е един от длъжниците на ВиК, е натрупал задължения от 1350 лв. Вчера при опита на багериста да изкопае яма, за да се отреже отклонението на водопровода за дома му, Й. Скоклев изнесе от дома си стол и седна до изкопаната яма в знак на протест. Той твърди, че инкасаторите са му надписали сметката за вода и че няма да се махне, докато не си тръгне багерът.

От ВиК съобщиха, че няколко пъти са изпращали писма до Й. Скоклев да си плати задълженията, като му е предлаган и вариант за разсрочено плащане, но той отказвал категорично. Й. Скоклев е потърсил съдействие от полицията в Дупница да спрат акцията на ВиК по спирането на водата в дома му. На място са пристигнали униформени, които обаче са го предупредили да не спъва работата и ако има възражение, да си търси правата в съда.

Докато Йордан Скоклев протестира, негови съселяни възроптаха в социалните мрежи, че заради такива като него цяло село е без вода втори ден.

Управителката на ВиК – Дупница Красимира Иванова коментира пред „Струма“ създалата се ситуация: „Жителите на с. Яхиново дължаха на ВиК 23 000 лв. След като изпратихме писма до тях, че ще ги санкционираме, някои от тях си платиха задълженията и сметката намаля на 19 000 лв. Работниците, които по цял ден извършват аварийни ремонти, не са получавали заплати втори месец. Нали абонатите трябва да си платят, за да има пари за заплатите. До момента дължа на работниците заплати за два месеца около 100 000 лв. Наложи се да взема крути мерки, за да се издължат тези, които са ползвали питейна вода с години, без да плащат“, мотивира наказателната акция управителката Кр. Иванова.

Кметицата на Яхиново Софка Скоклева заяви: „От вторник следобед, след като беше спряна водата в чешмите, телефонът ми загря от жители на селото. Всеки пита защо няма вода, защо в цяло село няма вода. Какво мога да отговоря аз, това е решение на ВиК. Хората мен ме упрекват и ми заявяват, че като кмет трябва да направя така, че водата да потече в чешмите. Разговарях с управителката на дружеството да пусне водата, но тя е непреклонна и може би е права,но аз отнасям гнева на хората. Тя е непреклонна. Наложи се да звъня и на кмета на общината Методи Чимев за съдействие. Той обеща, че вода ще има в селото, и настина след около 2-3 часа вече имаше вода в чешмите”.

Както „Струма“ писа, от понеделник инспектори от Инспекция по труда влязоха във водното дружество на проверка по жалба на уволнен работник, който е сезирал контролния орган, че работниците във ВиК не са получавали заплати два месеца.

Управителката на дружеството Кр. Иванова е обещала, че до Коледа ще ги изплати.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене