Шефът на фармацевтите в Пиринско: Лекарствата поскъпват 4-и път за 6 месеца

Цените на лекарствата отново тръгнаха нагоре, за последните 6 месеца се наблюдава увеличение 4-и път. Притеснителното е, че повишението обхваща 80% от медикаментите, които се изписват по лекарско предписание, алармира председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пиринско д-р Константин Качулев.

„Всеки ден в аптеките лекарствата идват с нови цени. Забелязва се ръст на цените на лекарства, които масово се използват за лечение на сърдечносъдови заболявания. Цената на норваск за хипертония от 5 лв. в момента в аптеките е 6,30-7,10 лв., на конкор от 6,05 лв. е между 7,60 лв. и 8,62 лв., на хлофазалин – от 1,96 лв. е на 2,70 лв., аторвин 10, който е за висок холесторол, от 3 лв. скочи на 5 лв., на лекарството мадопар за лечение на Паркинсон от 28 лв. е 31 лв. От фармацевтичните компании постъпват заявления за корекции на цените с обяснението, че са се повишили разходите за ток и горива. В едно от фармацевтичните предприятия лекарствата са вдигнати с 30%. Жалко е, че високите цени на медикаментите удрят по джоба на българите, и то на най-уязвимата част – възрастните хора, нашите родители, чиито пенсии, както знаем, са ниски”, заяви Константин Качулев.

Той добави, че аптекарите също са потърпевши от пълзящия ръст на цените на лекарствата. „В аптеките спекула с цените е изключена, тъй като има таван от 20% надценка, реално обаче не си позволяват повече от 8-12%. Аптекарите са поставени в неблагоприятно положение, тъй като работата им все повече се усложнява. Днес купуват лекарство на цена, която утре е по-висока. Аптекарят не може да продава на по-висока цена, тъй като при една проверка на фактурата от контролните органи рискува да отнесе солена глоба, като минималната е 1500 лв. В същото време повишените цени на лекарствата стават непосилни за редовните клиенти, повечето от които са в пенсионна възраст, и те започват да се отказват от тях. Това е трагично. На последната среща в Парламентарната комисия по здравеопазване, в която участвах, бе направено предложение от страна на фармацевтите за приемане на фиксирани цени, както е в Италия и Гърция. Вече трети месец имаме здравен министър – проф. Асена Сербезова, която е от средите на фармацевтите. Тя е прекрасно запозната с проблемите и трябваше досега да е предложила проекти и решения. Вместо това, на фона на скока на цените на лекарствата, от здравното министерство обсъждат промени в Наредба 4 за електронната рецепта. И усещам, че в нашите среди се надига едно недоволство срещу здравния министър”, призна Константин Качулев.

Той добави, че днес ще има обсъждане на законопроект в здравната комисия на Народното събрание за нулева ставка на ДДС за лекарствата, внесен от депутати от ПГ на ПП „Възраждане“, на което възнамерява да присъства.

Източник: Вестник Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене