Meteo Balkans: Идат студ и сняг от Украйна към България, но това не е всичко…

Валежите ще спрат, но остава студено, а след обяд облачността в страната временно ще се разкъса

През нощта срещу петък  времето у нас ще се задържи с променлива облачност и с чести валежи от сняг, главно в Рило-Родопския масив и Стара планина. В сутрешните часове на отделни места в котловините на Западна България и по поречието на река Дунав видимостта ще бъде временно намалена. Такава е прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“) за петъчния ден.

Температурите в страната ще продължават да се понижават и очакваните минимални стойности ще са от минус 3 °С до минус 1°С, като традиционно по-ниски ще се задържат в планинските райони и котловините от Западна България, Средногорието и района на Добруджа  – до минус 6°С. Най-високи очакваме да са минималните температурите  по Черноморието – до 3 °С.

До обяд в петък времето в страната ще се задържи предимно облачно с чести валежи от сняг главно в Източна България и Предбалкана. Следобед временни разкъсвания и намаления на облачността очакваме главно над югозападните райони от страната и в Централна България.

Преобладаващите максимални температури в страната ще са между 3° до 7°С. Малко по-високи ще са те в Югозападна и Северозападна България  – до 7-8 °С. През деня ще духа до умерен, а в Източна България временно силен вятър от север-североизток.

В планините ще бъде предимно облачно с превалявания от сняг. Ще духа умерен северен вятър, а по най-високите върхове на Рила и Пирин той ще е силен. По планинските проходи ще има и условия виелици. Максимална температура на височина 1200 метра около 1°, на 2000 метра – около минус 7°.

Над Черноморието времето ще се задържи с променлива облачност и със слаби валежи от дъжд. Подобрение очакваме в следобедните часове, когато облачността ще се разкъса, но над южното Черноморие ще остане променлива. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максимални температури ще са между 5°-6°.

В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат отново завишени в затворените котловини и част от Дунавската равнина. Концентрацията на вредни газове ще е между 60-90µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3.

На Балканския полуостров ще се задържи без съществена промяна – над източната му половина ще преобладава променлива облачност, с чести валежи от дъжд; над северозападната времето ще се подобрява и ще е предимно слънчево.

Причината за лошото време е разширяващ се антициклон с център над Беларус и Украйна, който през следващите часове ще се настани над Полша. България и съседните й страни ще попадат в зона с голям баричен градиент и източният вятър ще се усили. Към нашата страна ще продължи да се пренася по-студен въздух от североизток и температурите ще се понижават.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене