Вирусни инфекции и грипоподобни заболявания сред децата в Югозапада

Болниците в Пиринско си отдъхнаха от наплива на пациенти с коронавирус, но лекарите остават нащрек и с тревога следят нарастването на нови случаи в Западна Европа. Хоспитализираните в седемте лечебни заведения в областта към вчерашна дата бяха 72-ма. Пациентите в МБАЛ – Благоевград са 22-ма, като двама са в реанимация с по-тежки усложнения, съобщи за „Струма“ зам. директорът д-р Александър Костов.

„Независимо че броят на болните значително намаля, приемът не е преустановен и периодично постъпват пациенти през спешно-приемно отделение с Ковид-19. Лечението им се провежда в инфекциозно, вътрешно и хирургично отделение”, допълни д-р Костов.

„През последните дни се забелязва зачестяване на вирусни инфекции и грипоподобни заболявания сред децата. Във вътрешно отделение има 12 пациенти с пневмонии и 4-ма с ковидни пневмонии”, каза завеждащият д-р Румен Кондев.

Опашката пред кабинета на пулмолога д-р Елина Смилкова не е намаляла, пациенти с белодробни заболявания продължават да се редят за прегледи. За момента свободните ковидни легла в болниците в Пиринско са 213 за неусложнени случаи и 15 за интензивни. Лекарите се надяват да няма скорошно завръщане на мутиралия коронавирус през пролетта, или поне не със същата сила, както в предходните вълни.

Иначе заразната заболеваемост в областта към вчерашна дата беше 82-ма на 100 000 души население за 14 дни, а новите случаи за едно денонощие само 20. Общият брой ваксинации е 151 036, от тях със завършен курс – 72 666, поставените бустерни дози са 23 422, като новите ваксини завчера са били 91.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене