Военният министър: България от консуматор на сигурност трябва да се превърне в доставчик

Обсъдено е засилване на отбранителния потенциал на източния фланг, продължават дейностите по усилване, но никой не налага решения. Има развитие и по отношение на българската бойна група, допълни той. Това заяви министърът на отбраната на Драгомир Заков, който днес участва в извънредна среща на военните министри на страните членки на Алианса. Срещата се провежда в Главната квартира на НАТО в Брюксел.

Очаква да бъде потвърдено, че САЩ остават силно ангажирани към сигурността на Европа и да са готови да отбраняват всеки един сантиметър от територията на Европа. Решенията във ВВС са отлагани доста дълго време, сега трябва да се взимат отговорни и бързи решения, които невинаги са популярните решения, но са важни за сигурността. Ще трябва да работим с нашите съюзници, касае не само сухопътните войски, но и ВВС. България от консуматор на сигурност трябва да се превърне в доставчик на сигурност, заяви Заков пред БНТ.

Сред темите за разговор на днешната среща са редица ключови въпроси, свързани с усложнената обстановка на сигурност в контекста на кризата в Украйна и последиците за сигурността на съюзниците. Министрите на отбраната дискутират още адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.

„Съюзниците са единни, както по въпроса за осигуряване на помощ за Украйна, която да може да се защитава, така и по въпроса, че НАТО не бива да разполага сили на територията или във въздушното пространство на Украйна. Защото носим отговорността да опазим този конфликт, тази война така, че тя да не ескалира извън Украйна. Виждамe смърт, разрушения и страдание в Украйна, но тази сутуация може да стане още по-лоша, ако НАТО предприеме действия, които да доведат до пълномащабна война между НАТО и Русия“, заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене