Педагози от Гърция, Турция и Румъния гостуваха в Баничан

Педагози от Гърция, Турция и Румъния, гостумащи на Трето основно училище „Братя Миладинови“, гостуваха на читалището в село Баничан. Там бяха топло посрещнати с питка и мед от облечените в красиви носии жени от певческия колектив към читалище „Възраждане“ в селото. Специално за скъпите си гости те бяха подготвили голямо изобилие от традиционни ястия, като сладки и солени баници, пити и други лакомства.

В изключително сърдечна атмосфера ръководителката на колектива г-жа Катя Зайкова приветства скъпите си гости и им разказа защо жените и мъжете се събират редовно в читалището и какво удоволствие и разнообразие им предоставят срещите и заниманията там. Чуждите гости бяха заинтригувани от красотата на баничанската носия. Те научиха от своите домакини как се плетат пъстри баничански чорапи, как се изработват пещимали (престилки) и как се извезва красивата баничанска шевица. Сръчните домакини разказаха за естествените материали, които влагат в носиите и естествените багрила от своята градина, които използват за боядисването им.

Чужденките се преоблякоха в красиви местни костюми, а възрастните жени от своя страна им разказаха как ги съхраняват с много любов от поколение на поколение – вече повече от 100 години. Жените от Баничан демонстрираха и певческата си дарба, като изпълниха няколко автентични местни песни. Така те изнесоха истински урок по родолюбие и съхраняване на ценните традиции в днешния глобализиран свят, с което докоснаха сърцата на всички гости.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене