Строителите на АМ „Струма“ правят временен мост над реката, за да не минава техниката през с. Бело поле и Българчево

Строителната фирма „Грома холд“ ЕООД ще прави временен мост над река Струма и бродове през Лисийска река, за да улесни преминаването на строителната си техника към строящите се лотове 3.1 и 3.2.1 на АМ „Струма” и да не се налага да прекарва тежките машини през с. Бело поле и Българчево.

Временният мост ще се изгради от 7 реда по 4 тръби, ф 1500, наредени като батерия, и ще е с обща дължина 62 метра. Връхната конструкция на съоръжението ще е от натегнати греди с модифицирана кофражна форма и върху тях ще се излее асфалтова настилка от 10 см. Преминаването през дигите на Струма ще се осъществява чрез рампи от насип, без да се нарушава целостта им. Съгласно наличните данни широчината на корекцията на Струма в участъка за изграждане на временния брод е 155 м от дига до дига.

Преди да започне строежът на сложните и скъпи временни съоръжения, фирмата е предвидила подравняване дъната на двете реки с багер и автокран и насипване на 60 см земни маси върху тях. Строителството на бродовете ще се извърши, без да се нарушава пропускливостта на двете реки и без да се прегражда водното течение. След приключване на работата по магистралата фирмата гарантира, че ще премахне бродовете и временния мост, както и рампите през дигите, и ще възстанови естественото състояние на терените.

Пред инвестиционното намерение на фирмата РИОСВ е поставила условие строителите да гарантират, че по време на вдигането на моста водите на реките няма да бъдат замърсени със строителни отпадъци и гориво-смазочни материали от техниката, както и съоръженията да бъдат изградени извън размножителния период на рибите и животинските видове в района.

2023 година е крайният срок за завършване на изграждащите се участъци от АМ „Струма“, по които се работи в момента – лот 3.1, отсечката между Благоевград и Крупник и тунел „Железница“. Завършването на автомагистрала „Струма“ е приоритет в новата програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 година./struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене